Bild
Nästa artikel
Bürstner Brevio 645 provkörd

Bürstner Brevio 645 provkörd

TEST

Vad göra när det finns en stor akterlucka på en bil? Utveckla en planlösning som är skräddarsydd för den såklart. Med t 645 utnyttjas Brevios unika egenskaper.

Bürstner lanserade förra året den lite annorlunda serien Brevio som främst utmärker sig med en stor överhängd akterlucka på bakstammen. Till att börja med fanns modellen t 600 med tvärställd säng bak, en typisk planlösning för en liten bil, men kanske lite tråkig? Den modifieras nu med en taksäng bak och får beteckningen t 605. Serien utökas även med t 640 som har långbäddar och t 645 som har, tja, allt möjligt!

2014 breddar Bürstner sin repertoar av mindre bilar. Förutom Brevio återkommer Bürstner City Car som byggs på Fiats originalskåpbil. Det innebär att Bürstner nu säljer bilar med fyra olika bredder: 205, 210, 220 och 230 cm. 

Brevio är 210 cm bred vilket endast är 5 cm bredare än City Car. Skillnaden mellan biltyperna är däremot stor. Brevio har en bodel som byggs på husbilsvis med väggar, golv och tak av sandwichtyp vilket ger bättre isolering. Originalskåpets stora skjutdörr styr till stor del hur bilarna kan inredas. Med en vanlig bodelsdörr som Brevio har går det i stället att laborera mer med ytorna. 

Provkörningen sker i ett sommarskönt Sydtyskland på småvägar i och mellan byar på landsbygden. Här kommer bilen verkligen till sin rätt. Ytterbredden gör det enkelt att placera den rätt på vägen. För ovanlighetens skull ser jag faktiskt bakåt i mittbackspegeln, det ser bakrutan i akterluckan till. Axelavståndet är drygt fyra meter så den vänder inte på en femöring. Men ett långt axelavstånd ger ett kort överhäng och god komfort samt en stabilare bil i högre hastigheter. Bilen jag kör har Fiats 2,3-liters motor med 130 hästkrafter och den räcker gott och väl till, men alla Fiats motoralternativ finns att få.


Den spontana känslan jag får när jag kliver in i bilen är: ”Wow! Vad är detta?” Förarplatsen och dinetten är bekant. Köket är väldigt rymligt för en bil i denna storleksklass. Köksbänken är lång med tvålågig spis och diskho i varsitt hörn med en rymlig arbetsyta mellan. Tyvärr är inte spisens täckglas delbart, det hade fulländat köksbänken. 

Förvaring finns i ganska grunda över- och underskåp. Bilens bredd tillåter inte djupa skåp, då blir det för trångt i bilen. Hygienutrymmet är även det relativt rymligt och har svängbart handfat och förvaring i ganska grunda skåp. 

Bilen har inga fasta sängplatser, inte heller någon taksäng över främre sittgruppen som brukligt är. Längst bak i bilen löper två soffor längs väggarna med ett bord emellan. Här finns även plats för en tv och ovanför finns bilens taksäng. Det finns fönster i tre riktningar som ger fantastiskt ljus och bra sikt. Öppnas akterluckan tillkommer ytterligare dimensioner som ljud, frisk luft och dofter.

Bordet i den bakre sittgruppen är av samma typ som i många husvagnar. Det står fritt men kan fästas vid körning. Det kan även fällas ned för att bli bas åt en säng. Fyra personer kan alltså sova i bilens bakre del. Bordet kan även tas ur bilen och exempelvis ställas under akterluckan som även kan förses med ett tält. Ett smart sätt att ordna fram några extra kvadratmeter under tak och med väggar. 

Något som det inte är så gott om i denna bil är lastutrymmen. Det finns mindre utrymmen i golvet under de två borden och på några andra ställen, men totalt sett gäller det att resa lätt. Det går för all del att skippa bordet bak och använda ytan som lastutrymme, det kan vara ett alternativ vid längre resor eller om husbilen används som transportbil.

Över huvud taget känns t 645 som något av en frisk fläkt. Utan fasta sängplatser frigörs ytor som kan disponeras till annat. Bilen kan anpassas efter de behov som finns för stunden. 

Dinettens bord kan exempelvis användas som avställningsyta vid matlagning samtidigt som det bakre bordet är fritt. Den traditionella sittgruppen med svängbara hyttstolar är en tillgång då sängarna används. Med barn i bilen finns flera platser att leka och pyssla på, något som kan rädda en regnig dag. Det som är mest fascinerande är att allt ryms i en så nätt förpackning.

Det borde vara många som ser fördelar med denna bil. Om den blir en succé här hemma återstår att se. Sverigepremiär för bilarna sker på Elmia där alla tre modeller finns på plats. 

Artikeln ursprungligen publicerad i nummer 9.2103

Taggar: Husbilar, Hem
Bürstner Brevio 645 provkörd

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.