Bild
Nästa artikel
Dethleffs Trend A7877-2 – stor alkov för stora familjer

Dethleffs Trend A7877-2 – stor alkov för stora familjer

Husbilar

Dethleffs har alltid varit framåt vad gäller stora familjealkover och till 2018 tillkommer en storalkov i instegsserien Trend. Trots ordet instegsserie är detta en komplett husbil med imponerande lastmöjligheter och bra utrustning.

Det är en stor pjäs som står framför mig hos Tumbo Husvagnar & Husbilar utanför Eskilstuna. 8,61 meter lång och 3,23 meter hög med tre hjulaxlar och alkovsäng. Trend är Dethleffs instegsserie som tack vare enklare utrustning ger ett överkomligare pris.

Trendserien har blivit Deth­leffs storsäljare och därför är det naturligt att man till 2018 släpper en treaxlad familjealkov i samma serie. Det här är en bil för större sällskap med sina sex bäddar och lika många bältade platser. Men det räcker som bekant inte med att enbart ha många platser, alla måste ju få med sig packningen också.

Stående utanför husbilen ser tränade ögon rätt snart att det finns en hel del lastmöjligheter innanför luckorna på den stora vita karossen. Trend A 7877-2 har ett rymligt och isolerat dubbelgolv som mäter 40 cm från ”golv till golv”. I dubbelgolvet förvaras med fördel tunga och skrymmande saker.

Men ett dubbelgolv av det här slaget ger inte bara fördelen med god förvaring och bättre isolering, utan faktiskt även mer utrymme i bodelen. Det låter kanske konstigt men beror på att vattentankar och hjulhus hamnar under innergolvet, likaså det mesta av gasolutrymmet.

Jag går vidare på utsidan av bilen och konstaterar att cyklar ryms i det stora garaget och tre ytterligare kan hängas på bakväggen. I garaget finns lastöglor, belysning, 230-voltsuttag och hållare för markisveven samt dubbla garageluckor som mäter 105x135 cm.

Toaletten töms på bilens vänstra sida och här hittar man även gasolfacket och tidigare nämnda luckor till innergolvet samt en lucka för tömning av gråvatten/färskvatten.

På bilens högra sida finns en lite större lucka till innergolvet där ett hyllplan även kan nås inifrån bilen under locket till sidosoffan. Elkontakten sitter också på bilens högra sida. Annars är sidoväggarna enkelt dekorerade med fartränder som svänger uppåt och ger den stora vita karossen ett smidigare intryck.

Det finns som redan nämnts gott om förvaringsutrymmen, bäddplatser och bältade platser i Trend A7877-2. Men räcker det? undrar vän av ordning.

Nej, här behövs förstås en rejäl marginal innan gränsen för maxlast uppnås. Dethleffs har tänkt på detta, bilens totalvikt är 5,4 ton och den körklara vikten är 3,67 ton. Det betyder hela 1,73 ton i lastvikt!

Dubbelgolvet är helt enkelt en dröm för lastmöjligheterna.
Dubbelgolvet är helt enkelt en dröm för lastmöjligheterna.
Garaget har dubbeldörrar, lastöglor, belysning och eluttag.
Garaget har dubbeldörrar, lastöglor, belysning och eluttag.
Bordet kan förlängas med en kort extraskiva (ej på bild). Sängbotten kan fällas upp och i golvet syns en lucka som döljer ett trappsteg.
Bordet kan förlängas med en kort extraskiva (ej på bild). Sängbotten kan fällas upp och i golvet syns en lucka som döljer ett trappsteg.
Fiats välkända förarmiljö, men med stolar utan snurrfunktion.
Fiats välkända förarmiljö, men med stolar utan snurrfunktion.

Det blir dags för husesyn invändigt och det är tre steg upp till golvhöjd genom den extra breda bodelsdörren (70 cm bred). Först ett elektriskt utfällbart steg och sedan två steg på insidan av dörren.

Dörren har inget fönster men på utsidan ovanför entrén sitter en ytterbelysning. Direkt innanför dörren sitter lysknappar och knapp för fotsteget samt en prylförvaring och två snygga klädkrokar. Krokarna har formen av Dethleffs öppna D.

Det första jag lägger märke till invändigt är den stora dubbeldinetten med två motstående soffor och ett långsmalt bord med vit laminatyta. På motsatt vägg finns en lång sidosoffa.

De som sitter i sidosoffan får sträcka sig till bordet för att nå, trots den förlängningsskiva som förlänger bordet ett par decimeter. Dinettsofforna har trepunktsbälten i färdriktningen medan det räcker med midjebälten för åkande med ryggen mot färdriktningen.

En tv av märket LTC (tillval) med inbyggd dvd sitter ovanför den raka soffan och där finns dubbla 12-voltsuttag men inget 230-uttag. (Sammanlagt i bilen finns sju 230-voltsuttag och två USB-uttag.)

Ovanför sittgrupp/kök finns fem stora överskåp i linje på bilens vänstra sida och två på högra sidan. Dessa överskåp har snygga luckor med en mörk rand (trädekor Virginia Eiche) och ett lättmanövrerat handtagslås. Luckorna känns mycket gedigna och invändigt i överskåpen finns hyllplan.

Från sittgruppen är klivet inte långt (men högt) till alkovsängen. En stege finns för att man inte ska behöva kliva på soffa och ryggstöd.

Väl liggande i den sköna alkoven är det lätt att somna in. Alkovfönster finns på bilens högra sida och det är ett relativt stort och trevligt fönster som tillsammans med takluckan ger god ventilation varma nätter.

Madrassen i alkoven mäter 210x165 cm och den vilar på en luftig ribbotten och i alkoven finns även varmvattenrör om bilen liksom testbilen har tillvalet Alde. Alkovgolvet kan fällas upp när ingen ligger där, vilket ger enklare passage till förarhytten. I golvet ned till förarhytten finns en löstagbar golvbit som döljer ett trappsteg, vilket gör det enklare att kliva ned i förarhytten.

Med ett graciöst skutt landar jag på golvet igen (nåja) och går till köksregionen längre bak i bilen. Som standard har Trend A 7877-2 ett så kallat Tec Tower från Thetford med 142 liters kylskåp och separat frys samt en gasolugn högst upp. Intill kylskåpet finns en stor och rymlig garderob.

Här hade jag väntat mig ett skafferi men det räcker nog med de stora lådorna och överskåpen i köket. Själva köksbänken är praktiskt byggd i en vinkel med tre stora utdragslådor under. Samt ett mycket djupt skåp under själva vinkeln där det även finns en sopkorg.

Spisen har tre lågor och sitter i samma plåtenhet som den enkla diskhon. De har dock varsin täckskiva som vid behov kan ge mer avlastningsytor. Nu råder det ingen större brist på ytor i köket då hela hörndelen är ledig för ändamålet.

Vattenkranen sitter på sidan om diskhon och är möjligen i lägsta laget när större kastruller ska fyllas. På väggen till vänster om spisen finns en liten metallhylla för salt och kryddor.

Köket har en gemensam enhet för diskho och spis vilket ger enkel rengöring och stor arbetsyta till höger.
Köket har en gemensam enhet för diskho och spis vilket ger enkel rengöring och stor arbetsyta till höger.
Midjebälten i bakvända stolar.
Midjebälten i bakvända stolar.
Dethleffs manöverpanel till vänster och Aldes till höger.
Dethleffs manöverpanel till vänster och Aldes till höger.

Ett steg bakåt från köket kommer själva hygienutrymmet designat som ett ”raumbad” eller rumsbad om man översätter lite slarvigt. Det innebär att wc/handfat inryms på ena sidan mittgången och duschkabin på motsatt sida mittgången.

Med hjälp av dörrarna kan mittgången stängas av och vips har man ett raumbad. I de allra bästa raumbaden finns också garderober i samma ”rum” för snabba ombyten och det har testbilen. Det känns lyxigt för att vara i en så kallad instegshusbil.

Toalettrummet är vettigt utformat med bra hyllor och skåp samt tre krokar för handdukarna plus två handduksstänger. Taklucka ger ventilation men några fönster finns inte.

Den stora garderoben på motsatt sida, intill duschkabinen, har en räfflad klädstång så att galgarna inte far omkring. Belysningen i badrummet är fullt godkänd och det finns en stor spegel som ger god uppsikt över egna kroppen.

I mittgången finns ytterligare två D-formade krokar att hänga jeansen på. I en mäklarannons skulle man säga att Trend A7877-2 har ”walk in closet”.

Längst bak i denna långa husbil återfinns en tvärställd bädd som är relativt högt placerad på grund av det stora garaget inunder. En stege underlättar sänggåendet och bädden är aningen smalare än alkovsängen (210x150 cm).

Här finns förvaring i överskåp med hyllor på sidorna och belysning när det blir dags att läsa. Fönster på båda sidorna ger ljus och utsikt och det finns en 230-voltskontakt vid sängen.

Rundvandringen är näst intill klar och det blir dags för summeringar, men först den så viktiga provkörningen. Den stora bilen är stadig tack vare de tre axlarna och är man bara medveten om bilens höjd utgör inte heller det några problem.

Motorn på 180 hästar ingår i Sverigesålda bilar och den är avsevärt lämpligare än den på 130 som många köper utrikes. Särskilt med last och packning behövs de extra hästkrafterna och ihop med automatlådan från Fiat som också ingår i Sverigebilarna passar 180-hästarn bättre.

En sak som behövs på denna bil är backkamera, oavsett hur duktig man är på att backa så kan mycket gömma sig bakom bilen, särskilt på barnrika campingplatser.

Annars är bilen tyst och trevlig på vägen, även i bakre sittgruppen även om man får höja rösten lite vid samtal med ”baksätes-passagerarna”.

Överskåpen har fått snygga och blanka luckor med en mörk rand och kromfärgade handtag som ger ett exklusivt intryck.
Överskåpen har fått snygga och blanka luckor med en mörk rand och kromfärgade handtag som ger ett exklusivt intryck.
Dubbla överskåp och indirekt belysning i bakre "sovrummet."
Dubbla överskåp och indirekt belysning i bakre "sovrummet."
Hylla och uttag för laddning av telefoner eller liten surfplatta.
Hylla och uttag för laddning av telefoner eller liten surfplatta.
Toalett och dusch åtskilda.
Toalett och dusch åtskilda.

Trend A 7877 – 2 är en bil som förmodligen fungerar bra även vintertid, särskilt med Aldevärmen som kan väljas som tillval ihop med värmeväxlare och annat ”vintergodis”. I övrigt verkar isolering och byggkonstruktion räcka för sköna skidresor i fjällen.

Dethleffs kallar sin väggkonstruktion för Lifetime Plus och det innebär att de har en ytterpanel av aluminiumplåt, därefter kommer isoleringen av XPS-skum och innanför det en innerpanel av ”andningsaktivt äkta trä”.

Därtill har man väggstöttor i polyuretan med pluggförband mellan vägg och golv. Golvet i sin tur har först ljuddämpande PVC och trä, därefter XPS-skum och närmast marken en glasfiberplatta. Och därtill har Trend A 7877-2 som sagt ett dubbelgolv med en 40 centimeters luftspalt som ger än bättre isolering.

Dethleffs Trend A7877-2 – stor alkov för stora familjer
DETHLEFFS TREND A 7877 -2

Basfordon: Fiat Ducato

Motor: 2,3l Mjet Maxi, 180 hk

Växellåda: Manuell 6 vxl (automat tillval)

Chassi: Fiat Ducato Maxi/AL-KO

Totalvikt: 5 400 kg

Tjänstevikt: 3 670 kg

Maxlast: 1 730 kg

Max släpvagnsvikt: 1 800 kg

Längd/Bredd/Höjd: 8 610/ 2 330/3 230 mm

Invändig ståhöjd: 209 cm

Axelavstånd: 460/80 mm

Bakre överhäng: 2 262 mm

Bränsletank: 120 l

Isoleringsmaterial: XPS

Isolering tjocklek: Golv/vägg/tak: 42/34/35 mm

Uppvärmning: Truma Combi 6E, luftburen värme

Bäddmått: bakre tvärsäng 211x150, alkovsäng: 210x165 cm, bäddad sittgrupp: 195x130 cm

Säkerhet: ABS, ESP, airbags

Garantier: 6-års täthetsförsäkring

Pris från: 899 999 kr

Pris testad bil: 981 284 kr

Standardpaket ”trend for Sweden”: 180 hk, cykelhållare 3 cyklar, elgolvvärme, tv-hållare, TEC-Tower, Thule markis 6m, extrasäng sittgrupp, stänkskydd, Truma Combi 6E, uppfällbar alkovbädd, totalviktsökning 5400 kilo, Fiat chassipaket med elspeglar, airbags, farthållare m.m. Family-paket med förtältslampa, myggnätsdörr, panoramataklucka sittgrupp m.m.

Tillbehör: automatlåda 22 000 kr, vinterkomfortpaket 26 000 kr, alufälgar 16 937 kr, alde värmeväxlare 7 377 kr, Alde vattenburen värme 26 063 kr, isofix barnstolsfäste 2 814 kr.

Plus: Dubbelgolvet, lysande förvaringsmöjligheter, stort badrum, bra bäddar, stor sittgrupp, bra utformat kök, lastvikten.
Minus: Bagageluckelås som kräver tvåhandsfattning, bordet är lite väl långt från de som sitter i sidosoffan.

Läs mer om:

Taggar: Husbilar, Dethleffs

Det är en stor pjäs som står framför mig hos Tumbo Husvagnar & Husbilar utanför Eskilstuna. 8,61 meter lång och 3,23 meter hög med tre hjulaxlar och alkovsäng. Trend är Dethleffs instegsserie som tack vare enklare utrustning ger ett överkomligare pris.

Trendserien har blivit Deth­leffs storsäljare och därför är det naturligt att man till 2018 släpper en treaxlad familjealkov i samma serie. Det här är en bil för större sällskap med sina sex bäddar och lika många bältade platser. Men det räcker som bekant inte med att enbart ha många platser, alla måste ju få med sig packningen också.

Stående utanför husbilen ser tränade ögon rätt s

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.