Bild
Nästa artikel
Hymer Van 522

Hymer Van 522

Kompaktbil med mopedplats

Hymer Van 522 har en planlösning och inredning som liknar den hos fullstora husbilar med sin fasta dubbelbädd, sittgrupp för fyra och toalettutrymme med dusch. Dessutom har den ett upplyst och uppvärmt lastutrymme med plats för en mindre moped.

Att köra Hymer Van 522 är en trevlig upplevelse tack vare att den har så kompakta yttermått och litet överhäng. Till skillnad från många andra kompaktbilar så har den inte överdrivet lång hjulbas vilket ger en normal vändradie. Hytt och motor är en Ford Transit med 140 hästkrafter vilket gör ekipaget accelerationssnabbt. Att hålla höga motorvägsfarter är inte heller några problem.

Förarhytten är trevligt utformad med flera dryckeshållare både för stora och små flaskor eller muggar. Här finns även förvaring på ovansidan av instrumentbrädan och två 12-voltsuttag, varav ett i facket ovanför ratten.

Växellådan har sex växlar och den är lättjobbad. Två nackdelar finns när det gäller körningen, den första är att vindrutans överkant sitter väldigt lågt vilket förvärras av Hymers gardinhållare för mörkläggningsgardinen. Den andra nackdelen är att det bara finns ett armstöd på vardera stol, passageraren har visserligen en avsats på dörren men föraren har inget att vila vänsterarmen mot. Elbackspeglarna är stora och tydliga med en mindre vidvinkelbackspegel nedtill. Knepigt dock att man måste luta sig fram för att nå manöverknappen för speglarna.


Att parkera, backa och vända bilen är enkelt. Utan problem klarar man storstadstrafik lika bra som med en personbil. En fördel är att man sitter högre och ser över bilköerna.

Det som främst skiljer så kallade kompaktbilar från andra husbilar är inte bara längden utan också bredden. Här går hytt och bodel i linje i stället för att bodelen sticker ut en decimeter på vardera sida bakom hytten.

Hymer Van 522 har en smidig design utvändigt. Luckan för tömning av toaletten sitter på vänstersidan medan eluttag och luckan till lastutrymmet sitter på bilens högra sida. Denna lucka är 1020 mm hög och 550 mm bred. I lastutrymmet finns flera lastöglor och utrymmet är uppvärmt samt försett med stryktålig aluminiumtröskel och plastgolv.

I lastutrymmet hittas även de båda gasflaskorna bakom en låsbar trädörr. Längst in i utrymmet, och därmed aningen svåråtkomligt, sitter kranar för tömning av vattentanken. Här finns även Trumapannan. Batterier till både bodel och bildel är däremot placerade under förar- respektive passagerarstol i hytten. De var inte bara svåra att hitta utan också väldigt svåråtkomliga.

 

Ytterdörren är ovanligt rejäl liksom lås och handtag, åtminstone jämfört med många andra husbilar. Insteget är relativt högt men ett elektriskt fotsteg underlättar ombordstigning. Monterat på dörrens insida finns två små förvaringsfickor samt två klädkrokar. Ytterligare två klädkrokar sitter inom räckhåll från entrén fast på motstående vägg.

Direkt till höger om dörren finns en garderob med utdragbar galghängare. I botten av garderoben sitter säkringsdosan med två vippsäkringar. Här finns även en ficka där husbilens stora instruktionsbok ryms. Instruktionsboken är på svenska och täcker det mesta, men tyvärr är den inte specialskriven för just denna husbil utan gäller Hymers husbilar i allmänhet.

 

Ovanför garderoben finns ett mediaskåp med tv-stativ som rymmer en liten platt-tv. Stativet är till en början svårt att handskas med, men när man lärt sig handgreppen går det lättare.

Att svänga runt framstolarna är enkelt men kräver varsamhet för att inte klämma eller skava fingrarna mot stolsunderredet.

Matbordet mäter 950 x 530 mm och det finns en utfällbar skiva som mäter 530 x 350 mm. Att sitta tre personer med dukning är inga problem med extraskivan utfälld.

Ovanför matbordet finns två spotlights och lika många överskåp. Överskåp och hyllor finns för övrigt lite överallt i husbilen vilket underlättar undanstuvning av småprylar. På väggen bakom baksätespassagerarna finns även en snoddhållare för tidningar.

Toalettutrymmet är en av höjdpunkterna i den här bilen, med tanke på det begränsade utrymmet. Ett hörnskåp i trä döljer många förvaringshyllor för tandborstmuggar, hudkrämer, toapapper och annat. Innanför skåpdörren finns också ett 230-voltsuttag för rakapparat eller hårtork. Väggen som handfatet sitter på kan fällas ut och skyddar då hörnskåpet från vattenstänk vid duschning. Två stora speglar och en taklucka samt de vita väggarna ger ett synnerligen ljust toalettutrymme. Vid golvet sitter ett varmluftsutblås som ger god värme på fötterna vilket ökar trivseln. Enda nackdelen är innermåtten på utrymmet, det underlättar att ha toadörren öppen vid tandborstning för att kunna böja sig ner mot handfatet.

Utanför toadörren finns flera små förvaringslådor som passar bra till underkläder och strumpor. Dessa lådor är finurligt inrymda i den utfällbara trappan som leder upp till dubbelsängen. Denna säng sitter rejält högt upp men trappan underlättar insteget. Den utfällbara trappan är smart men låsningsmekanismen för trappsteget är väldigt trögt. Knappen som ska vridas runt är så trög att även en kraftkarl (nåja) som mig är nära att ge upp. Efter kontakt med importören får vi förklaringen att det måste vara fel på just detta exemplar och att mekanismen troligen behöver smörjas.

 

Med trappan på plats och skönt nedbäddad i sängen kommer leendet tillbaka. Här finns tre tidningshållare på väggen, tre överskåp med luckor och två öppna hyllor för böcker. Två spotlights underlättar läsningen och det går att ligga och se tv från sängen, åtminstone för den som ligger ytterst.

Att ta sig ur sängen är i stort sett omöjligt för den som ligger innerst såvida partnern inte kliver ner först. I taket sitter en liten taklucka att se på stjärnorna genom och vid fotändan ett fönster. En träskiva skyddar fönstret från att bli utsparkat i sömnen. Sängen mäter 131 x 196 cm. Madrassen är 12 cm tjock och aningen hård. Det finns ingen förbindelse inifrån med förvaringsutrymmet/garaget under sängen.

 

Köksavdelningen är förstås liten men kylskåpet rymmer 89 liter vilket är bra. Däremot går inte kylskåpsdörren att öppna med sängtrappan utfälld. Köksbänken mäter 990 x 620 mm och den är 920 mm hög. Spisen har tre lågor och det finns en glaslucka som kan fällas ner vilket ger extra arbetsutrymme.

Det finns ingen köksfläkt men väl ett stort fönster att öppna under matlagning, och arbetsbelysningen är bra. Diskhon har en täckskiva av trä som kan användas som extra arbetsutrymme eller skärbräda. Men att det inte finns en utfällbar skiva för extra avlastning är synd när köket är så pass litet. Däremot finns ett skåp med en sopkorg och förvaringshylla lämplig för diskmedel och liknande. De två ganska små överskåpen får fungera som skafferi respektive porslinsförvaring.

Sammanfattningsvis är detta en genomtänkt och kompakt husbil som liknar sina storasyskon – fast i mindre skala. &

 

Jimmie Öbom (text) Per Hammarsjö (foto)

Taggar: Husbilar, Hem, Hymer 522

Kommentarer

#1
Rolf Malmström
2012-05-16 12:15

Hej jag har en likadan husbil den är toppen men tv - hållaren klarar jag inte av det måste vara en mycket liten tv för att få plats.
Hälsningar Rolf Malmström

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.