Bild
Nästa artikel
Knaus Box Star Street 600

Knaus Box Star Street 600

Mångsidig med personbilskänsla

Knaus Street 600 är husbil, flyttbil och shoppingbil i en och samma förpackning. Tre överraskningar i samma box skulle man kunna säga.

Box Star-serien från Knaus finns i flera olika varianter och färger. Minstingen heter City 500 och den är ultrakompakt med sin totallängd på bara 4,96 meter. Trots det lilla formatet ryms ändå en liten och bäddbar rundsittgrupp, toalett, kök och lastutrymme. City 500 har ingen tvåsitssoffa i sittgruppen fram vilket däremot storasyskonet Family 600 har. Den har två dubbelsängar i våningsplan bak plus en femte bäddplats med sittgruppen nedbäddad.

Modellen som vi har provkört heter Street 600 och den har en vanlig dubbelsäng bak. Street 600 passar mindre familjer som vill ha en smidig husbil att omvandla till "lastbil".

Precis som flera andra modeller i klassen har Street 600 en lång hjulbas på 4,04 meter. Det stora avståndet mellan hjulaxlarna ger stadiga vägegenskaper rakt fram men vändradien blir större.

Rondeller och korsningar är en fröjd att färdas genom, det går att hålla samma hastighet som vanliga personbilar utan att bli sjösjuk. Man störs inte av något skrammel från bodelen förutom en anings vindbrus från takluckan över sittgruppen.

 

Fiats förarmiljö känns igen från många andra husbilar. Bra stolar med dubbla armstöd, några öppna hyllor och dubbla handskfack. Alla knappar och reglage sitter vettigt placerade, åtminstone när jag lärt mig att blinkersspaken lätt förväxlas med spaken till farthållaren. Backspeglarna är stora och tydliga och under dem finns även små vidvinkelspeglar för bättre sidosikt bakåt.


 

Utvändigt ser den långa vita bilen rätt tuff ut med sina mörka rutor. En sak som dock drar ner intrycket på testobjektet i fråga är markisen (tillbehör) på höger sida som ser ut som ett långt svart rör. Nästan så det ger intrycket av att fordonet tillhör en rörfirma.

En av den här fordonstypens största fördelar är annars de öppningsbara bakdörrarna. Fälls sängen upp så får man ett lastutrymme längst bak som är 112 cm brett vilket närapå räcker till en lastpall. Från bakdörr till förarhytt är det 350 cm så det ryms även långa föremål. Det går att fälla upp antingen halva dubbelsängen eller hela och fästa med hakar i väggen. Det finns två lådor med förvaringsfack runt hjulhusen mot väggen och i den ena hittas färskvattentanken.

Skjutdörren på höger sida är bred men halva dörröppningen täcks av köksbänken som är 48 x 88 cm. En utfällbar extraskiva som är 27 x 33 cm underlättar köksarbetet. Dessutom är matbordet strax bakom och inom räckhåll för extra avlastning vid matlagningen.

Besticklådan och ett av skåpen är öppningsbara från två håll så när skjutdörren står öppen kan innehållet nås även utifrån. Smart. Det finns ingen köksfläkt men däremot är köksfönstret som sitter i skjutdörren både stort och öppningsbart. Över den tvålågiga spisen finns dubbla spotlights och ett 230-voltsuttag samt 12-voltsuttag. Kylskåpet från Vitrifrigo är en kompressorkyl på 75 liter inklusive köldfack. Det drivs av bodelens batteri och alltså inte med gasol. I kökssektionen finns även ett antal andra lådor och skåp, bland annat ett tv-skåp med jalusilucka som sitter bra till både från sängen och sittgruppen. Ett av skåpen går också att använda som garderob, även om hänghöjden inte räcker till långklänning eller långrock.

Det finns flera överskåp ovanför dubbelsängen för kläder och annan lätt packning. Dubbelsängen är 139 x 186 cm och är aningen hård. Under ett av överskåpen vid de sovandes huvudända sitter två infällda läslampor som tänds med varsin strömbrytare. Vid sänggavlarna finns öppna förvaringsutrymmen för småprylar som armbandsur, mobiltelefon eller plånbok. Dessutom finns ett 230-voltsuttag.

Vid sängens huvudända finns ett öppningsbart, ganska stort fönster och i taket finns ett takfönster av modellen Midi Heki som också är öppningsbart.

Bakdörrarnas fönster är inte öppningsbara och mörkläggningsgardinerna är inte så bra och lossnar lätt från upphängningen. I vår provbil lossnade hela fästet när vi skulle fästa gardinen, så den fick läggas i ett överskåp i stället.

 

Toalettutrymmet är litet men funktionellt. I stället för våtrumsväggar finns ett draperi mitt i utrymmet som skyddar väggarna vid duschning. Till förvaring av tandkräm, schampo, lotion och liknande finns ett överskåp vid taket samt en öppen hylla. Under det lilla tvättstället av plast finns ytterligare ett skåp. Fönstret i toalettrummet är öppningsbart och det går att sträcka ut duschslangen för utvändig tvagning. En takventil ger frisk luft och ett varmluftsutsläpp ger behagliga varmluftsströmmar mot fötterna.

 

Matbordet är i minsta laget (84 x 54 cm) så den som sitter i den bakåtvända passagerarstolen får långt till bordet. Då är det bättre ställt från de tre andra platserna där man sitter bekvämt, även om det är trångt i tvåsitssoffan.

I överskåpet ovanför matbordet är två högtalare infällda samt en spotlight. Ytterligare ett överskåp finns mellan bodel och hyttdel. Sittgruppens golv är en decimeter högre än resten av bodelen och en liten lucka i avsatsen döljer en utdragslåda där skor eller flaskor kan förvaras.

Under tvåsitssoffan finns elcentralen med vippsäkringar samt värmepannan från Truma. Här hittas även kranen för att tömma vattentanken och allt nås via en servicelucka i soffgaveln.

 

Knaus Box Star Street 600 är sammanfattningsvis en lämplig husbil för aktiva campare. Mångsidighet är den här biltypens signum. Vare sig det gäller att flytta grannens hibiskussamling, transportera matkassarna från Coop eller köra familjen till Sydtyskland så gör den det med bravur. Nöjer du dig med enklare boende så är vans ett smart alternativ. &

 

Jimmie Öbom (text) Mikael Kristiansen (foto)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.