Bild
Nästa artikel
Bürstner 650 TS Nordic – flexibel så in i norden

Bürstner 650 TS Nordic – flexibel så in i norden

Husvagnar

Med två bäddbara sittgrupper och utrustning för året-runt-bruk är Bürstner 650 TS Nordic en riktig kameleont. Vi har provkört möjligheternas husvagn.

Serien Nordic från tyska Bürstner kan ses som en flirt med den nordiska marknaden och finns i tre olika varianter – 580 TS, 600 TK och 650 TS. Vi har testat den sistnämnda modellen där den stora skillnaden jämfört med syskonen är det tvärgående akterbadrummet.

Vagnen är byggd på ett dubbelaxlat och galvaniserat AL-KO-chassi med stabilisatordrag AKS 3004 och täckt dragstång. På den främre kortsidan finns den ventilerade gasolförvaringen med plats för två stycken P11:or och lite övrig utrustning. Utrymmet är lättillgängligt och har endast en liten tröskel nedtill.

Det första intrycket när vi fattar dörrhandtaget och kliver in i vagnen, är det väl tilltagna svängrummet kring kök och sittgrupp. Även om vagnens bredd (250 cm) tillhör standardmått för husvagnar i Sverige i dag, skiljer det ändå en decimeter eller två jämfört med de flesta husbilar. Det gör skillnad, särskilt för undertecknad som mest har testat husbilar tidigare.

Direkt in till vänster står en stor garderob med klädstång så det går att hänga av eventuella ytterplagg direkt. Tack vare uppvärmning och ventilation lär torkningseffekten vara god i detta utrymme – perfekt för sura vinterplagg!

Ovanför klädstången hittar vi ett utdragbart förvaringsfack som passar bra till förvaring av diverse småsaker som pannlampa, nycklar och dylikt. Ytterdörren är odelad, har ett stort fönster och på dess insida sitter en papperskorg.

Efter garderoben följer ett glasskåp upptill, lämpat för förvaring av exempelvis flaskor och dricksglas. Detta skåp bör dock inte användas under färd då det saknas fack som håller prylarna på plats.

Under glasskåpet sitter huvudcentral, ALDE-panel, strömbrytare till belysning, uttag för 230 V samt ett tv-fäste som är vänt mot den främre sittgruppen och ej är vridbart. Under den tekniska utrustningen finns en liten avlastningsyta som utgör ovandelen till ett hörnskåp.

Bürstner 650 TS Nordic – flexibel så in i norden

Till höger innanför dörren hittar vi sittgruppen som består av en rejäl U-soffa och ett pelarbord med de generösa måtten 100x85 cm.

Sittgruppen är bäddbar och kan således erbjuda två extra sovplatser vid behov. Ovanför U-soffan sitter överskåp – de flesta ventilerade – med LED-belysning nedtill vilket höjer trivselfaktorn. Inuti överskåpet närmast köket finns två usb-uttag, perfekta för diskret laddning av exempelvis mobiltelefoner. Ovanför soffans två hörn sitter riktbara läslampor och under hela soffan döljs rejäla förvaringsutrymmen.

En smart detalj är att soffans sittdynor är delade baktill och hänger samman med trälocket under. Det gör att det är mycket enkelt att lyfta på sittdynorna och komma åt förvaringsutrymmena. Under sittplatsen närmast dörren finns en öppen lucka som lämpar sig väl för skoförvaring.

På andra sidan soffan tar köket vid. På köksbänken samsas en rund diskho och en trelågig spis om utrymmet. Eftersom dessa är ganska centralt placerade i djupled blir arbetsytorna något begränsade. Det finns för all del utrymme både framför och vid sidan, men det skulle vara bra om spisens täckskiva var delad.

Stort plus får dock ventilationsmöjligheterna i köket; här finns såväl spisfläkt som taklucka och ett stort fönster. Ovanför diskbänken har man placerat två krokar som kan skjutas i sidled i en skena – perfekt för exempelvis handdukar och köksredskap.

Ovanför fönstret sitter två överskåp samt ett trevligt hörnskåp med vitrinlucka. Under köksbänken finns två stora lådor. I den övre sitter en besticklåda överst som kan skjutas i sidled så att man kommer åt utrymmet under.

Den nedersta lådan är helt tom och kan svälja en hel del köksattiraljer och dylikt. Invid de två lådorna finns ett utdragbart skåp som även innehåller en utdragbar låda. Mittemot köket står kylskåp och frys vilka har förvaring både under och över sig.

Lyxigt med vitrinskåp men det funkar inte så bra under färd.
Lyxigt med vitrinskåp men det funkar inte så bra under färd.
Pelarbordet skapar bekvämt utrymme för de som sitter runtom.
Pelarbordet skapar bekvämt utrymme för de som sitter runtom.
Matglädje finns det gott om plats för. Den lilla lådan till vänster känns lite tillkrånglad.
Matglädje finns det gott om plats för. Den lilla lådan till vänster känns lite tillkrånglad.
Nordisk entré med garderob direkt innanför dörren.
Nordisk entré med garderob direkt innanför dörren.

Intill köket finns en stor garderob som är 134 cm hög, 62 cm bred och 74 cm djup och utrustad med klädstång. Mellan garderobens botten och bakre vägg finns ett mellanrum som är tillräckligt stort för att saker kan trilla ner. Lite störande detaljer på en annars mycket stor och praktisk garderob.

Efter köket följer en liten dinett för två personer. Den är även bäddbar och erbjuder sovplatser åt ett eller möjligen två små barn. Undertill finns förvaring av samma typ som under soffan. Ovanför dinetten hittar vi en taklampa samt ventilerade överskåp och riktbara läslampor.

Mittemot dinetten är den franska sängen placerad. Den är har ribbotten och tjock madrass och ger fin liggkomfort. Har man barn som har för (o)vana att hoppa i sängen är det dock säkrast att de hålls på avstånd.

Sängen mäter 140 centimeter på bredden och smalnar av något nedtill vilket gör att två personer kan sova bekvämt här utan att trängas. Sängen är resbar och stannar automatiskt i övre läget.

När sängen är upprest öppnar sig ett mycket stort förvaringsutrymme som har en luftspalt mot golvet vilket minimerar risken för kondens. Här är även vattentanken placerad och utrymmet går även att nå via en lucka utifrån.

Eftersom sängens madrass ligger väldigt tight mot väggen kan resandet av sängen orsaka en automatisk tillika ofrivillig släckning/tändning av belysningen när madrassen går emot strömbrytaren. Här hade det varit önskvärt med en annan placering av strömbrytaren.

Ovanför sängen finns två riktbara läslampor samt ett uttag för 230 V och en liten hylla för praktisk förvaring av exempelvis böcker, glasögon och mobiltelefoner. Längs med sängen sitter ventilerade överskåp och mitt över sängen finns en taklucka. Hela sovrummet går att skärma av mot köksdelen med hjälp av ett draperi.

Efter dinetten följer en garderob som innehåller flera hyllor. Garderobens vänstra vägg, som vetter in mot badrummet, är fylld av stora öppningar. Det gör att man smidigt kan nå exempelvis handdukar inifrån badrummet

Badrummet är placerat på tvären, längst bak i husvagnen. Toaletten finns direkt innanför dörren och har vridbar sits. Då badrummet är som allra bredast här är benutrymmet klart godkänt.

Toaletten och dess kassett är dessutom placerad på ”rätt” sida av husvagnen, det vill säga på motsatta sidan av förtältet. Ovanför toaletten finns ett öppningsbart fönster med frostat glas. Till vänster om toaletten finns handfat med tillhörande spegel och underskåp.

Till höger sitter ett uttag för 230 volt samt flera hyllplan. På väggen mittemot hittar vi handdukshållare och ännu ett uttag för 230 V. Längst in i badrummet är duschkabinen placerad.

En vikdörr av plexiglas leder in till utrymmet där längre personer får böja sig för att inte slå huvudet i taket. Tvagningen lär bli förenad med ytterligare hukande när duschmunstycket ska hållas ovanför huvudet.

Vi saknar en klädstång inne i duschen eftersom det alltid är smidigt att kunna hänga dyblöta textilier på tork här. En ventil finns men däremot saknas taklucka. En sådan hade varit att föredra i syfte att kunna skapa korsdrag via fönstret och därmed snabbt vädra ur fukt efter duschning.

Tittut! Det finns en garderob som kan nås från flera håll.
Tittut! Det finns en garderob som kan nås från flera håll.
Stajlat handfat som är snyggt men lite svårt att hålla rent.
Stajlat handfat som är snyggt men lite svårt att hålla rent.
I en Nordenspecad husvagn vill många ha vattenburen värme.
I en Nordenspecad husvagn vill många ha vattenburen värme.
Längst bak finns badrummet som är riktigt rymligt.
Längst bak finns badrummet som är riktigt rymligt.

Bürstner Nordic 650 TS kan passa perfekt som en rejäl och lite lyxigare vagn för paret eller den lilla familjen. Tack vare golvvärme (enbart el), fina torkmöjligheter för kläder samt Air Plus-system med god luftcirkulation lämpar den sig väl för camping året runt. Möjligheten att skapa flera extra sovplatser gör även att eventuella gäster kan sova över.

Bürstner 650 TS Nordic – flexibel så in i norden
BÜRSTNER 650 TS NORDIC (2017)

Chassi: Dubbelaxlat AL-KO, galvaniserat.
Säkerhetssystem: AL-KO AKS friktionskoppling. AL-KO AAA självjusterande bromsar.
Längd/bredd/höjd: 8 780/2 500/2580 mm
Invändigt mått: Längd/höjd: 6 770/1 950 mm
Totalvikt: 2 000 kg
Tjänstevikt: 1 780 kg
Maxlast: 220 kg
A-mått: 11 280 mm
Isoleringsmaterial: XPS-skum
Isolering golv/vägg/tak: 38/28/28 mm
Uppvärmning: Alde vattenburen c-värme, elektrisk golvvärme.
Bäddmått: Fransk säng 238/106x200 cm. Fram: 174/144x232 cm. Mitt: 75/45x163 cm
Pris från: 367 000 kr
Pris testad vagn: 439 110 kr
Tillval testad vagn: Snickerier Bergamont Noa, klädsel Stone/Wallis, lättmetallfälgar, AL-KO Bigfoot stödben, Heki 2 takfönster, ski box, överkast för dubbelsäng, nedfällbar säng ovan dubbelsäng, Tec Tower kyl/frys/ugn, isolerade och uppvärmda spillvattenledningar, 60 liter fast färskvattentank.

Plus: Brett användningsområde, stort svängrum innanför dörr, gott om praktisk förvaring.
Minus: Några otillgängliga utrymmen där saker kan fastna, ej vattenburen golvvärme.

Taggar: Husvagnar, Bürstner

Serien Nordic från tyska Bürstner kan ses som en flirt med den nordiska marknaden och finns i tre olika varianter – 580 TS, 600 TK och 650 TS. Vi har testat den sistnämnda modellen där den stora skillnaden jämfört med syskonen är det tvärgående akterbadrummet.

Vagnen är byggd på ett dubbelaxlat och galvaniserat AL-KO-chassi med stabilisatordrag AKS 3004 och täckt dragstång. På den främre kortsidan finns den ventilerade gasolförvaringen med plats för två stycken P11:or och lite övrig utrustning. Utrymmet är lättillgängligt och har endast en liten tröskel nedtill.

Det första intrycket när vi fattar dörrhandtaget och kli

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.