Bild
Nästa artikel
Hobby De Luxe 400 SFE

Hobby De Luxe 400 SFE

Okomplicerat i Mini-Hobby

Stora barnkammar­vagnar och extravaganta lyxmodeller i all ära, det är något visst med en liten vagn. Är man ute efter en mindre vagn finns det en hel del att välja på i dagens modellflora. Den Hobbyvagn vi snabbkollar är liten, välutrustad och smart.

Från början var en husvagn något som man enkelt kopplade på och bara stack iväg med. Med åren har vagnarna blivit allt mer avancerade, större och tyngre. Det kan kännas befriande att ibland kika in i en vagn som mer påminner om ursprunget. Och nuförtiden betyder mindre inte nödvändigtvis sämre eller torftigare. Totalvikten på Hobby De Luxe 400 SFe kan vara så liten som 1100 kilo, då kan man lasta 100 kilo. Man kan beställa den med en totalvikt på 1350 kilo och då få lasta 350 kilo. 

En av fördelarna med en liten och lätt vagn är att de kan dras med små bilar. Och med en liten och kort bil blir ekipaget inte så långt. Då kan man köra på platser där en stor vagn och bil inte får eller kan ta sig fram. 
 
Dörren, som har ett högsmalt fönster, sitter långt bak på vagnen. Det första som möter en är ett litet men till synes väl fungerande kök med ett fönster ovanför diskbänken som ger fint ljus dagtid. Efter köket, rakt framför entrén, finns sittgruppen där fyra får plats men två sitter utbrett bekvämt, om än lite rakt i ryggen. Vid bordet finns ett fönster och i taket en taklucka. Hobby har här skapat en luftig och ljus miljö på en volymmässigt begränsad yta. Hela sittgruppen går att förvandla till säng om så önskas. Bakom sittgruppens ryggstöd inåt vagnen tar annars dubbelsängen vid. Fönster vid sängens sida och huvudända möjliggör full koll på omgivningen, även vid en siesta. Toan återfinns i vagnens inre hörn vid sängens huvudända och är i ärlighetens namn inte vagnens styrka. 
 
Det går att duscha med hjälp av draperi, men förmodligen väljer de flesta campingens dusch om det är möjligt. Att fixa till sig inför en kvälls dans eller samvaro med grannar går däremot utmärkt. Utanför toan finns nämligen tvättstället, som förutom skåpet undertill, har en rejäl spegel med vinklade hörn. Spegeln når upp i tak där spottar sitter snyggt placerade. I taket ovanför tvättstället och sängen återfinns vagnens andra taklucka. Förvaringen i denna vagn sker huvudsakligen i överskåpen ovanför kök, sittgrupp och säng. Kronan på förvaringsverket är garderoben till höger om tvättstället. Ytterligare förvaring kan ske under sängen. Är man ensam eller två i vagnen är det gott om förvaring. Under garderoben finns pannan.
Efter garderoben följer kylskåpet av slimtower-modell, som namnet antyder är det högt och smalt. Det rymmer 140 liter och har också ett frysfack. Nu har vi gått varvet runt i vagnen förutom en sak. På kylskåpets högra sida återfinns vitrinskåpet och under den sitter en tv-arm med en platt-tv. Med hjälp av tv-armen, som är ett tillbehör, kan man vinkla tv:n mot vagnens olika delar. 
 
Med tanke på storleken på tv:n ses den bäst från sittgruppen. I hela vagnen finns gott om kontaktuttag och lampor av olika slag. Ett av Hobbys argument är att deras vagnar är välutrustade redan från början. Det får vi väl hålla med om, men naturligtvis finns ett omfattande utbud av tillbehör. Denna vagn har bland annat tillbehören elektrisk golvvärme för 8250 kronor och tv-antennen kostar 3200 kronor. Denna snabbkoll ger mersmak, förhoppningsvis får vi tillfälle att pröva vagnen en längre tid framöver.
Hobby De Luxe 400 SFE

Totallängd inklusive drag: 5940 mm

Karosslängd med gasolkoffert: 4740 mm

Invändig längd: 4440 mm

Bredd utvändig/invändig: 2300/2170 mm

Höjd utvändig/invändig: 2590/1950 mm

Totalvikt/lastvikt: 1100/100 – 1350/350 kg

A-mått: 8450 mm

Bäddmått fram/mitten/bak: 196x138/106 – /192x106 cm

Antal liggplatsar vuxna/barn: 3/1

Tjocklek golv/väggar/tak: 40/31/31 mm

Baspris: 188 800 kr

Denna vagn: 207 510 kr

Hobby De Luxe 400 SFE
Hobby De Luxe 400 SFE
Hobby De Luxe 400 SFE

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.