Bild
Nästa artikel
Holtkamper kyte

Holtkamper kyte

Vagn för den kräsne tältaren

Holtkamper kyte. Ett smart mellanting mellan tält och husvagn är tältvagnen. Dessa fritidsfordon är väldigt populära i Europa men här för de en undanskymd tillvaro. Lite märkligt kan tyckas, särskilt efter att ha bekantat sig med Holtkampers patenterade montagelösningar.

En av husvagnens trevligare utrymmen sägs ofta vara förtältet, vad kan då vara mer rätt än ett rullande förtält? Nåja en tältvagn är svår att värma sig i förstås...

Holtkamper är ett familjeföretag som drivs av Jelle och Bert Holtkamp i Holland. Deras produkter finns att köpa i flera europeiska länder varav Danmark är närmsta återförsäljare i dagsläget. Det danska företaget nås via hemsidan www.holtkamper.dk.

 

Nya Holtkamper Kyte visades på resemässan i Stuttgart och den snygga tältvagnen liknade nästan en fjäril när den fälldes ut. Den väcker förmodligen berättigad uppmärksamhet på en svensk camping. Kyte nominerades för övrigt till ett nationellt tyskt designpris som enda campingrelaterade produkt 2010.

Det som är unikt med Kyte är framförallt det självbärande yttertaket som inte kräver en massa linor och markpinnar. Dessutom skyddar yttertaket bra mot väder och vind eftersom det går ut en bit på sidorna.


En sak som tältmakarna får brottas med är just slitage och smuts från vädrets makter. Tack vare att yttertaket sticker ut en bra bit utanför innertaket skyddas innerväggar och fönster från nederbörd.

En annan fördel med detta är att man faktiskt ser ut genom fönsterrutorna även om det faller ett regn utanför.

Dubbeltaket gör också att temperaturen i innertältet hålls jämnare oavsett om det är värme, fukt eller kyla som råder utanför.

 

En klippa vid Normandies kust fungerar som Holtkampers testplats där även Kyte har testats. Det visade sig att tältet står emot ordentligt starka vindar men så har man också hämtat inspiration från Kitesurfingskärmar.

Inne i tältet slås man direkt av hur mysigt den här typen av boende är. Man kommer närmare naturens ljud och lukter.

I den version som vi tittat närmare på finns det mesta som kan behövas i ett fritidsfordon. En köksmodul på hjul med kylskåp, diskho (tillval) och trelågig gasspis. Förutom att köket är smidigt att flytta runt i tältet så har det även massor av hyllor och lådor till förvaring.

Köket passar bra i tältets "förgård" där även trädgårdsmöbler har sin givna plats. På själva släpvagnen finns ytterligare ett matbord med två längsgående britsar.

 

Dubbelsängen har en bekväm polyetermadrass som mäter 155 x 210 centimeter. Under denna säng och i köksmodulen återfinns 1500 liter bagageutrymme. Bagage som kan nås även när tältet är hopfällt för transport tack vare en sinnrik luckkonstruktion.

Själva släpvagnen är en lättviktskonstruktion i anodiserad aluminium med ett avfjädrat chassi från Al-Ko.

Tältvagnarnas största fördel är den låga vikten som gör att de kan dras av de flesta bilarna på marknaden. Nackdelen är som sagt en obefintlig isolering vilket kräver varma sängkläder.

 

Jimmie Öbom (text och foto)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.