Nästa artikel
Kabe Classic 660 GDL
provkörd

Kabe Classic 660 GDL

Publicerad 1 juli 2015
Vi har testat barnens favorit inom Kabefamiljen. Kabe Classic 660 GDL är ett smart val där viss lyx skalats bort utan att göra avkall på säkerhet och vinteregenskaper.
Kabes Classic-serie är en knippe vagnar som är lite enklare utrustade än övriga Kabe-serier. Det gör också att prislappen blir överkomligare trots att grunden är densamma med Kabes fina vinteregenskaper och höga säkerhetsnivå. Med andra ord två områden man inte snålat på när det gäller denna smarta vagnserie. Inom familjen Classic finns fem modellvarianter i olika storlek och sammanlagt nio olika planlösningar. Räknat från minsta till största är de följande: 470 XL, 520 XL, 560 GLE, 590 GLE och 660 GDL. Siffrorna anger innerlängden och i de olika planlösningarna finns långbäddar, fransk bädd och fransk bädd kombinerat med våningssängar. Vi har testat den största vagnen i serien, Classic 660 GDL, som bara finns i en planlösning.

Classic 660 GDL är en barnkammarvagn vilket innebär att det finns en separat del för barnen med våningssäng. Det är svårt att hitta en planlösning som är mer uppskattad när det blir dags för familjesemester. Tänk själv en barndom i en vagn där du kan stänga ute föräldrarna och få ett eget krypin!
I just 660 GDL finns förutom våningssängarna även en egen sittgrupp. Här kan ungarna sitta och rita eller fika själva. Under både sittgrupp och våningssäng finns lådor med inredning av plast. Därför gör det inget om barnens kritor skramlar omkring i lådan då den är lättare att rengöra än en dito i trä. Varje våning i sängen har varsin läslampa som inte blir skållhet tack vare modern LED-teknik. De båda sängarna har dessutom varsin ficka för tidskrifter och överst finns en hylla för mobiltelefon eller glasögon. Ska vi som petiga föräldrar anmärka på någon detalj så är det de annars så smarta distansväggarna som finns i alla fordon från Kabe. De underlättar cirkulationen i vagnen men möjligen kan en och annan leksak petas ner i mellanrummet. Retfullt om det sker men inget superallvarligt i sig. Vår testvagn har som sagt tvåvåningssängar men som tillval finns trevåningsdito för den riktigt stora familjen. I barnkammaren finns även en tv-arm och under denna en hylla där tv-spel och filmer har sin givna plats.

Vi gillar också att hygienutrymmet finns i barnkammaren. Barnen behöver bara ta ett kliv in på dass i händelse av nödläge. Ett snyggt handfat och ett antal hyllor och speglar finns som sig bör men vi saknar toapappershållare och duschdraperi. Golvet består av en plastbalja med avlopp så det går utmärkt att spola av ett litet barn men annars finns ju fina duschar i campingens servicehus. Förhoppningsvis! Vi fortsätter längre fram till föräldrarnas dubbelsäng. Den är placerad mot ena väggen och avsmalnande i fotändan, så kallad fransk bädd. Dubbelsängen är 162 cm som bredast och smalnar av till 129 cm. Madrassen är mycket bekväm. Runt sängen hittar vi ett antal hyllor och förstås överskåp. Hyllorna är dock en aning för grunda för bokförvaring. Vi saknar kontaktuttag nära sängen vilket ofta efterfrågas till snarkapparater eller laddning av mobiler och läsplattor. På andra sidan mittgången hittar vi en radda garderober av olika sort. Två av dem har sex hyllplan vardera vilket gör dem perfekt för barnkläder, t-tröjor och annat. Dessutom finns två garderober med klädstänger och räknar vi ihop allt detta med vagnens överskåp är förvaringsutrymmena imponerande. Dessutom går det att stuva in saker under bäddar och soffor. När vi testar vagnen är det skymning och här märks en av skillnaderna med Classic jämfört med de andra Kabevagnarna. Belysningen är av enklare typ som inte kan regleras lika mycket. Vi saknar Royalseriens fullt ut dimbara varianter då LED-spotarna blir aningen bländande. Det blir exempelivis väldigt dunkelt kring garderoberna, här skulle det behövas en extra lampa. Mellan barnkammaren och föräldrabädden finns ett draperi. Det gör det däremot inte mellan föräldrabädden/garderoberna och köksregionen.

Köksavdelningen i sin tur är lite mindre än vissa av Kabes Royalmodeller men det finns ändå gott om arbets- och avställningsytor. Dels tack vare de tre brännarna på rad och dels tack vare en utdragbar skärbräda. Spisen täcks av en glaslucka och diskhon har till 2014 fått en ny snygg kökskran. Köksbänkens lådor och luckor låses innan färd med tre små vred, ett för varje lådrad. Vår testvagn som vi lånar hos Caravan & Marine i Valbo har tillvalet större kyl/frys. En separat lucka till frysen är bättre än ett vanligt frysfack men däremot försvinner platsen för mikrovågsugn ovan kylskåpet. Någon annan given plats för mikro hittar vi inte men det går säkert att få in den på annat håll. När det gäller 230-voltsuttag så finns det två sådana vid köksbänken och en köksfläkt som drar ut matoset. Dessutom finns både köksfönster och taklucka ifall man stekt chili och vill vädra lite extra. Intill kylskåpet bakom kockens rygg har vi ett hörn med vitrinskåp högst upp och plats för den nya, till 2014, lite längre tv-armen samt kontakter. Intill entrédörren på säkert avstånd från nyfikna barnhänder finns en samling manöverpaneler. Dels Aldes nya touchpanel 3020 och Kabes egen panel samt lysknappar. Längst fram i vagnen finns en traditionell rundsittgrupp som omger det saxbenta matbordet. Här finns gott om plats och man sitter bekvämt. En praktisk finess är att sofforna kan höjas vilket underlättar vid städning. Vi kliver ut och imponeras av den snygga ytterbelysningen och det belysta skidfacket med dropplåda i plast. El-boxen är av enklare typ än Kabes dyrare vagnar.

Väggarna har till 2014 fått aluminiumplåt både på in- och utsidan av isoleringen. Kabe kallar det iWall och tekniken ger förbättrade vinteregenskaper. Exempelvis är innerväggen nu i ett stycke istället för segment av faner. När vi drar Classic 660 GDL på skiftande underlag, faktiskt även blank-is, bjuder den inga överraskningar utan känns trygg. Precis som många andra välisolerade husvagnar väger Classic 660 GDL sina kilon men det gör också att den känns stadig bakom bilen. Classic är rensad från mycket av den lyx vi är vana vid från Kabe. Det gör samtidigt att den känns som ett klyftigt val. De viktiga grundegenskaperna som vi är vana vid från märket finns där ändå. 

Ursprungligen publicerad i H&H nr 2.14. 

Klassisk. Rymlig och bekväm u-soffa längst fram i vagnen. De kan lyftas för enklare städning.

Lång. Känslan av rymlighet är påfallande. En lång och bred korridor ger en öppen känsla. Längst bort syns barnkammaren.

Klädgömma. Det finns som sig bör rejält med garderober i denna familjevagn men vi saknar belysning.

Kabe Classic 660 GDL
Chassi: Al-Ko, enkelaxlat med förlängda dragbalkar och ståltorsionsfjädring.
Totallängd/bredd/höjd: 8 700/2 500/2 640 mm
Totalvikt: 1 700 kg (flera andra vikter upp till 2 000 kg är tillval)
Tjänstevikt: 1 580 kg
Maxlast: 120 kg (tillvalet ökad totalvikt kan ge upp till 420 kg)
A-mått förtält: A1125
Isoleringsmaterial: Ecoprim
Isoleringstjocklek: 36 mm
Uppvärmning: Alde 3020 vattenburen golvvärme
Bäddmått: Våningssängar 179x68 cm, dubbelsäng 196x162/129 cm, bäddad soffgrupp 225x163/159 cm
Garanti: 5 år som övergår till efterföljande ägare.
Årsmodell: 2014
Pris från: 389 200 kr
Pris testad vagn: 399 970 kr
Standardutrustning: Friktions­koppling Al-Ko WS 3000, brandvarnare, extra invändig spillvattentank om 18 liter samt spillvattenlunga. Dubbla utfällbara tv-stativ m.m. 
Extra utrustning testad vagn: Alufälgar 1 010 kr, kyl/frys 190 liter 7 940 kr, myggdörr 1 820 kr

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.