Nästa artikel
Polisen: Det här händer om du lastat husbilen för tungt
Reportage

Polisen: Det här händer om du lastat husbilen för tungt

Publicerad 3 juni 2022 (uppdaterad 28 juni 2023)
Upplåst för dig som prenumerant
Vad händer om du har överlast när polisen väger din husbil? Polisen svarar.

Vad är vanligaste misstaget husbilister gör?

– Många läser bara in sig på maxlasten. Man tänker inte på att allt ingår i vikten som man stoppar in i en husbil. Så har man en hund som är för tjock ingår den också, säger Mats Larsson som är bilinspektör vid trafikpolisen i Halland.

Förarens vikt (75 kilo) räknas in i tjänstevikten och även en viss mängd diesel, vatten och gasol. Allt över det minskar det man kan lasta inom maxlasten – även passagerarna.  Så har du en maxlast på till exempel 350 kilo går den snabbt åt.

– Större delen av det är utnyttjat när man fyllt på kylskåp och vattentankar, det finns inte så många kilon kvar.

Vad händer om du har lastat husbilen för tungt?

– Om det är mer än tio procent över totalvikten måste polisen förhindra fortsatt färd. Är det under det kan polisen tillåta att du fortsätter, förutsatt att det är en kort sträcka och att du sänker hastigheten.

Du måste med andra ord kliva ur bilen och packa ur last för att sänka vikten till rätt nivå. Mats Larsson har sett många ölflak som inhandlats i Tyskland hamna i soptunnan.

– Det är inte så kul om man är på semester och blir stående efter vägen och får offra förtältet, säger han.

Anledningen att det finns viktgränser är att fordonets köregenskaper ändras med tung last. Det påverkar till exempel vad som händer vid inbromsning, kurvtagning och vilka avstånd man bör hålla. Det är därför det krävs ytterligare behörighet, C1 eller C-körkort, för att köra tyngre husbilar (om du inte berörs av den så kallade farfars-regeln, undantaget som gör att du får köra alla fordon som är registrerade som personbilar, oavsett vikt, om du tagit körkortet före 1 juli 1996). Tyngre fordon kräver med andra ord större körskicklighet.

Kan för tung last leda till att man förlorar körkortet?

– Ja, gränsen är 30 procent över totalvikten. Överstiger den det förlorar man körkortet, säger Mats Larsson. 

Det kan alltså vara en bra idé att åka förbi någon av Trafikverkets 27 fordonsvågar som är tillgängliga för allmänheten och kolla vikten. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.