Nästa artikel
Köpa ny husbil: Checklista, tips och husbilstyper
Guide

Köpa ny husbil: Checklista, tips och husbilstyper

Publicerad 4 januari 2023 (uppdaterad 9 oktober 2023)
Funderar du på att köpa ny husbil? Då finns det flera viktiga punkter att tänka på. Följ vår guide till ett lyckat husbilsköp.
Innehåll

Att semestra med husbil är ett fantastiskt sätt att uppleva nya platser på ett bekvämt och praktiskt sätt, och det passar både dig som reser själv, med din partner eller med familjen eller kompisgänget.

Oavsett om du är nybörjare eller proffs finns dock flera viktiga punkter du ska tänka på innan du slår till på en husbil.

Ny eller begagnad husbil?

Det första du behöver bestämma dig för är om du över huvud taget ska köpa en ny husbil eller slå till på en begagnad. Att välja begagnat ger oftast mer för pengarna och för den som inte behöver ha det absolut senaste är det ett bättre val rent ekonomiskt.

Om du bestämmer dig för att köpa en begagnad husbil, läs vår guide för att undvika onödiga och dyra missar.

Att köpa nytt innebär dock att du får den eftertraktade ”nykänslan” – ingen annan har använt husbilen tidigare. Priset är högre och värdetappet större, men tekniken är modernare och förbrukningen oftast lägre. Du kan också välja helt själv vilken specifikation, vilka tillval och vilka färgval du vill ha.

Att köpa ny husbil istället för begagnad innebär ofta högre tekniknivå, som exempelvis möjlighet till solceller på taket.

Bestäm din budget

Gör en snabb uträkning på hur mycket pengar du har att lägga på husbilen. Det är smart att lägga undan en buffert för oförutsedda utgifter även om du köper ett nytt fordon med garanti.

Var ärlig med din budget och räkna gärna med lite för höga kostnader än för låga.

Tänk också över finansieringen. Hur ska du betala för husbilen? Återförsäljaren tjänar ofta stora pengar på att förmedla ett lån direkt vid köpet i husbilshallen. Men räntan och extraavgifterna kan vara höga. Det kan vara bättre att öka lånet på bostaden för den som kan.

Instegsbil, mellenklass och lyxfordon – vad är egentligen skillnaden? Läs vår guide här.

Fundera på dina behov

Det finns många olika husbilstyper och märken. Tänker du campa under den kalla årstiden ska du se till att välja en vinterförberedd husbil.

En liten husbil är smidigare att köra och parkera i trånga utrymmen, men ger förstås inte alls samma rymdkänsla inuti. Större husbilar är lite klumpigare att köra och törstigare men har också plats för betydligt fler prylar och personer.

  • Plåtis är en transportbil eller skåpbil som konverterats till husbil. De brukar ha skjutdörr på sidan och fungerar bra för upp till 2–3 personer. Smidiga att köra.
  • En alkovbil är en husbil med överbyggnad för säng över förarhytten. Den ger många sovplatser på relativt liten yta. Smidig att köra, men lite större än en plåtis och betydligt högre.
  • En halvintegrerad husbil ger oftast färre sängplatser än en alkovbil men är å andra sidan inte lika hög vilket sänker förbrukningen. Svängbara framstolar finns ofta och skapar en ”sittlounge” i främre delen. Husbilstyp där förarhytten byggs av chassitillverkaren.
  • En helintegrerad husbil är lyxigast och mest påkostad. Här brukar det finnas ett påkostat kök, lite större toalett och dubbelsäng. Typ av husbil där bodelstillverkaren även bygger förarhytten.

Köpa vinteranpassad husbil eller inte? Läs vår guide här.

Helintegrerade husbilar är lyxiga och bekväma, men kan vara lite klumpiga på små vägar och parkeringsplatser.

Kolla din behörighet

Det är ingen idé att drömma om en stor och tung husbil om du inte får köra den. Kolla din körkortsbehörighet och att du faktiskt får köra husbilen du tittar på.

Husbil & Husvagn har en utmärkt guide till körkortsbehörighet som är en bra hjälp för dig som vill veta mer om vilka fordon du får köra på ditt körkort.

Välj layout

Hur vill du att planlösningen ska se ut? Hur många bäddar behövs? Här har vi alla olika behov och önskemål och det gäller att hitta en layout som passar dig och dina behov.

En vanlig miss som många gör är att ”avrunda uppåt” när det gäller bäddplatser. Sängar tar mycket värdefull plats i husbilen. Självklart ska det finnas bäddar till alla som ofta ska åka med husbilen, men om du till exempel bjuder med kompisgänget eller släkten kanske inte alla behöver en egen bädd – som du sedan behöver åka runt med i onödan när dessa personer inte är med.

Går det att pruta på en ny husbil?

I nuläget är leveranstiderna på nya husbilar långa och många företag säljer alla fordon de kommer över. Då är prutläget inte det bästa. Men i vissa fall kan det ändå gå att komma överens om en lösning. Det behöver inte nödvändigtvis innebära rabatt på själva fordonet utan kanske på drivmedel, tillbehör eller service.

Hyr och testa!

Ett smart tips om du är osäker kan vara att fråga återförsäljaren om det går att hyra husbilen under exempelvis en vecka. Det innebär att du lär dig betydligt mer om fordonet än med en kort provkörning.

Läs vår guide till att hyra husbil här.

Det kan också vara smart att provköra och provbo i husbilen under den årstid som du tänker använda den mest. Är du vintercampare så provkör gärna under vintern – då märker du till exempel direkt hur värmen fungerar.

Läs våra tester

Husbil & Husvagn har mängder av tester av husbilar och husvagnar som alla våra prenumeranter och digitala Premium-medlemmar kan läsa. När du har ringat in några märken eller modeller som du är intresserad av, gå till testarkivet för att hitta våra tester.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.