Bild
Nästa artikel

Burträsk med mera

Redaktionsbloggen
Vinterresan för tidningens chefredaktör fortsätter, både Burträsk och Hjoggböle passeras. Burträsk är ju världskänt men vad är Hjoggböle egentligen känt för? Läs mer...

Min resa i Norrland fortsatte ett stycke längre norrut under helgen. I lördags lämnade jag lillbrorsans familj utanför Vindeln och fortsatte längs småvägar mot Burträsk. (Förresten är brors familj inbitna campare och de fyra barnen jublar varje semester när de ger sig ut på husbilstur.) Tack för lånet av ställplats!
 
En bra bonus med husbilen är att jag kan hälsa på släkt och vänner utan att störa alltför mycket. Jag har alltid nära hem när de får nog…
 
Att träffa släktingar var så roligt att jag fortsatte i samma spår genom snöovädret längs måttligt plogade vägar till en morbror. Han bor i Burträsk och fyllde nyligen 70 år men har lite svårt att begripa det själv.
”Jag skrev 70 på en lapp och sen satt jag och glodde på den – jag kan inte fatta att jag är så j-a gammal!”
 
Morbror är egentligen en yngling som bland annat har rest runt i Norden och Europa med sin Hobby husbil de senaste åren. Troligen är det därför han vet hur värdefullt det är med en gnutta 220-volt när man anländer. Han mötte upp på gårdsplanen ihop med sina ulliga hundar och pekade, innan jag stannat, var jag kunde ansluta kontakten.
 
Burträsk är för övrigt ett samhälle som är lika vackert på vintern som på sommaren. <<<< Se bildspelet här intill >>>>  För er som inte har morbröder i byn så finns Burträsk camping vackert vid sjön och hembygdsgården. Platsen är mest världskänd för Västerbottensosten. Gräset som betas av korna som mjölkas till osten som äts i mången Michelinrestaurang kommer uteslutande från Burträskmejeriet och socknens kossor. Osten kom till av ett misstag som urartade till en succé vilket du kan läsa mer om på ostens egen hemsida.
 
Under söndagen fortsatte jag norrut och passerade Rudolf med vänner som gömde sina röda mular (mulor?) i snön i jakten på födoämnen. Renar är ett vanligt inslag så jag tar det lugnt längs småvägarna för att hinna hälsa på dem. Just det här gänget träffar jag i Hjoggböle, en by som är känd för sina författare P-O Enquist, Kurt Salomonsson och Anita Salomonsson.
 
I skrivande stund är det söndag kväll och jag ”fulsover” på en parkering någonstans. De campingar jag har ringt svarar inte i telefonen och allmänna ställplatser är översnöade och på rastplatserna skriker Trafikverkets skyltar: Campingförbud!!! (Okej, det är knappast sovförbud men jag undviker dem helst ändå.)
 
I morgon ska jag hälsa på i fler husbils- och husvagnshallar. Det ser jag fram emot, inte kunde jag ana att det skulle vara så roligt, men är man nörd så är man…
 Ha en bra dag och på återläsande!
 
// Jimmie Öbom, chefredaktör 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.