Nästa artikel
Besöksnäringen fortsätter att öka
NYHETER

Besöksnäringen fortsätter att öka

Publicerad 9 februari 2018 (uppdaterad 9 februari 2018)
Turismen fortsätter att öka i Sverige. Totalt blev det 63 miljoner övernattningar i landet under 2017, vilket är en ökning med 1,2 miljoner eller 2 procent jämfört med året innan. Västerbotten ökade med hela 4,3 % från 1 748 070 övernattningar till 1 823 838 övernattningar.

Antalet kommersiella gästnätter ökar i Sverige och det är andelen utländska besökare som ökar mest, från 2016 har de utländska besökarna ökat med 4 procent. Västerbottens län visar på större ökningar både på totalen och gällande utländska besökare. Här ökade antalet utländska besökare med hela 5,3 procent, vilket är en ökning med 21 386 gästnätter.

– Det är glädjande att se att länet fortsätter att öka, konstaterar Annika Sandström, Regionturismchef Region Västerbotten Turism. Ökningen visar att våra internationella satsningar tillsammans med Visit Sweden och andra partnerskap ger resultat, men det visar också att Västerbottens breda utbud attaherar fler och fler nationella gäster, fortsätter hon.

Region Västerbotten Turism prioriterar två internationella marknader, Tyskland och Nederländerna, som också 2017 hade direkt tillgänglighet till länet via direktflyg från Düsseldorf och Amsterdam. Marknadsinsatserna har gett effekt, båda marknaderna har ökat kraftigt. SCBs preliminära siffror för 2017 visar att antalet gästnätter från Nederländerna ökar med 33,3 procent och antalet gästnätter från Tyskland ökar med 11,7 procent.

Natur, kultur och den svenska livsstilen är något som efterfrågas och något som vi kan erbjuda, berättar Beatrice Bergqvist marknadsstrateg på Region Västerbotten Turism

De nordiska grannarna är Västerbottens flitigaste internationella besökare – där norrmännen utgör den största besöksgruppen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.