Nästa artikel
Första svenska potatisen skördad
NYHETER

Första svenska potatisen skördad

Publicerad 3 maj 2016 (uppdaterad 3 maj 2016)
Ytterligare ett sommartecken är att den första svenska potatisen har skördats på Bjärehalvön. För när färskpotatisen är här är det sommar på riktigt! Men smakar det så kostar det, närmare bestämt 499 kronor per kilo i konsumentledet.

I fredags, den 29 april, var det smygpremiär av de första primörerna. Det är som vanligt Bjärehalvöns potatisodlare i Grevie och Förslöv som är först ut med att plocka upp den första färskpotatisen, sorten är Swift. Premiärskördarna Stefan Olsson och Ted Ivarsson hade tillsammans lyckats skrapa ihop tillräckligt för att kunna hålla auktion i Båstad.

Potatisen sattes den 6 mars och det kyliga vädret under senare delen av april har gjort att potatisen utvecklats långsamt och håller en god kvalitet. Det sköna majvädret kommer att driva på potatisen vilket gör att det snart kommer finnas gott om färskpotatis att få tag på ute i butikerna.

Så fram med sillen, grillen, dillen eller vad ni föredrar när primörerna ska avnjutas. Tyvärr var premiärprimörerna som vanligt inte helt gratis. Förra året såldes de första trettio kilona i poster om tio kilo vardera för mellan 20 000 och 22 000 och i år ropades posterna in för 21 000 per tio kilo. Redan den här veckan kan det dock vara betydligt billigare och för gourmeer kan det ju passa bra inför den stundande Kristi Himmelsfärdshelgen.

Hälften av pengarna för premiärkilona gick till Barncancerfonden men Kung Carl XIV Gustaf fick tre kilo i sjuttioårspresent.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.