Nästa artikel
Framtidens laddstationer för husbil och husvagn
Nyheter

Framtidens laddstationer för husbil och husvagn

Publicerad 12 december 2023 (uppdaterad 12 december 2023)
I framtiden när husvagnar och husbilar går på el måste laddstationerna anpassas även efter dem, tycker Thor Industries. Kolla in deras framtidsvision.

Nu kommer nya framtidsvisioner från amerikanska Thor Industries.

I dagarna presenterade företaget ett nytt koncept för laddstationer – som tar hänsyn till de behov som husbilar och husvagnar har.

De stolpar som finns i dag står ofta vid en vägg eller intill en parkeringsplats där inte alltid större fordon får plats. I Thors laddlandskap finns istället genomfartsplatser, precis som i traditionella bensinstationer, vilket ger bättre manöverutrymme. Man behöver med andra ord inte koppla från husvagnen om man ska ladda sin bil.
 

När laddstationen utformas som en genomfart kan elbilen laddas utan att husvagnen kopplas ifrån.

Det här är en del av husbils- och husvagnsjättens satsning på e-fordon som vi skrivit om tidigare.

– Elektrifierade transporter kommer att spela en central roll i framtiden för husbilar när el–husbilar blir tillgängliga för köp, och fler människor väljer att dra en traditionell eller elektrifierad husvagn med eldrivet dragfordon. Ett ekosystem för laddstationer som kan rymma elhusbilar och el-dragfordon är avgörande för den omvandlingen. säger Bob Martin, Thor Industries vd och koncernchef i ett pressmeddelande. 

Framtidsvisionens skapare hoppas att mindre kommuner på landsbygden ska få upp ögonen för laddstationer och inse att det är ett sätt att locka till sig resenärer. Genom att skapa attraktiva miljöer runt laddplatserna med lekparker, toaletter, caféer och shopping kan de bli ett utflyktsmål i sig eller i alla fall en välkommen paus på resan.

Eftersom det här handlar om husbilar och husvagnar är förstås möjlighet att fylla på luft, vatten och tömma gråvatten och latrin viktigt.

Vi laddstationerna ska man även kunna tömma gråvatten och latrin, fylla på färskvatten – och kanske leka eller träna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.