Nästa artikel
Gasolen, kanske en brandfara
NYHETER

Gasolen, kanske en brandfara

Publicerad 10 april 2018
Nu börjar säsongen på allvar men innan värmeanäggning eller kanske gasolgrillen slås på måste du vara säker på att slangar och anslutningar inte kan läcka.
Tyvärr innebär vårens första turer även att en del onödiga bränder uppstår då gasolslangar under vinterns uppställning kan ha krackelerat och börjat läcka. Det gäller alla gasoldrivna produkter, även den gasolgrill som plockas fram för den första härliga grillningen.

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, men det förutsätter att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Många tar kanske lite för lätt på det här, gasläckor är trots allt en vanlig brandorsak, säger Andree Ekström, Försäljningschef på Elgiganten.

Efter det att den kontrollen vid den vanliga fordonsbesiktningen inte är obligatorisk är inte alla längre medvetna om gasolanläggningens skick. Förra året uppmärksammade Bilprovningen oss på att endast var fyra av tio begärde att få gasolanläggningen kontrollerad, något som dock inte innebär att de resterande inte är i gott skick. Några kontrollerar själva eller låter sin verkstad utföra kontrollen i samband med någon serviceåtgärd så deras undersökning behöver inte betyda att statistiken speglar hela sanningen. Men visst ger deras statistik skäl till eftertanke.

Gasolslangar är en färskvara och har en datumstämpel som visar vilket år den är producerad. Åldern kan ge en fingervisning om skicket på slangen och har den förvarats i ett mörkt lager i ett eller två år innan den kommer i bruk så påverkas kvalitén inte nämnvärt.

– Kolla gärna datumet, men ett bra tips är att göra böj-testet. Om du böjer slangen och ser att den krackelerat eller har sprickor så bör den bytas utsäger Andree Ekström om situationen med gasolgrillar men principen gäller alla gasolanläggningar.

En enkel test som alla med kan utföra själva är att med jämna mellanrum kontrollera så att slangarna inte läcker med hjälp av en pensel och såpa. Pensla en blandning med två delar såpa och en del vatten över pensla slang, kopplingar och anslutningar. Efter det slår du till gastillförseln på gasoltuben så det blir tryck i slangen. Är inte slangen eller kopplingarna helt täta så bildas bubblor där gasen läcker ut. En sådan åtgärd är dock inte på något sätt en ersättning för en professionell kontroll men kan i gengäld utföras betydligt oftare.

För allas säkerhet är det viktigt med gasolkontroller men också med den rekommendation om att det avstånd på campingar samt ställplatser på fyra meter som brandmyndigheterna vill att vi håller upprätthålls. Det är ingen lag men brandmyndigheten utför ändå inspektioner och har rätt att utfärda föreläggningar om brandskyddet brister, något som några campingar har fått för att de placerat gästerna för tätt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.