Nästa artikel
Lägre norsk trängselskatt kräver AutoPass
NYHETER

Lägre norsk trängselskatt kräver AutoPass

Publicerad 11 mars 2016 (uppdaterad 11 mars 2016)
I Norge har man beslutat att tunga husbilar ska betala betydligt lägre avgifter än tidigare. I Oslo hoppas man att detta ska öka turismen.

Enligt en nyhet i tidningen Bobilverden.no har tunga husbilar fått kraftiga sänkningar av avgifterna för att köra genom Oslo.

De rykten som cirkulerat på sociala media om ändringarna i taxorna för den norska "bompengen" har nu fått sin upplösning enligt tidningen Bobilverden.no. Från 4 april 2016 gäller samma taxa som för vanliga personbilar. Men ändringen har ett förbehåll, den gäller bara de som har ett passerkort, ett så kallat AutoPass eller "bombrikke", något som varit ett krav för norskregistrerade fordon över 3,5 ton sedan 1 januari 2015.

De fordon som är berörda av avgiftssänkningen är husbilar med en totalvikt över 3,5 ton och registrerade som kategori M1. Dessa husbilar betalar idag mellan två och sex gånger högre avgifter än husbilar under 3,5 ton. Någon övre viktgräns finns inte så länge som fordonskategorin är M1.

Enligt Bobilverden.no har samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen bekräftat uppgifterna den 10 mars. Tveksamheterna om det tekniskt skulle vara möjligt att lösa debiteringssystemet för AutoPass inom den angivna tidsperioden sägs nu vara lösta.

– Vi er ikke for bompenger, men når vi først har dem vil vi oppmuntre til å gjøre innkrevingen så enkel og effektiv som mulig, säger Ketil Solvik-Olsen till Bobilverden och fortsätter med att, han ser også at den lavere bomtaksten for store bobiler vil ha en positiv effekt på turistbesøket til Norge, men også turistene må ha bombrikke for å få redusert taksten for store bobiler.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.