Nästa artikel
Längre perioder för besiktning?
NYHETER

Längre perioder för besiktning?

Publicerad 26 augusti 2015 (uppdaterad 26 augusti 2015)
Transportstyrelsen har tillsatt en utredning om Sverige ska ha besiktning vartannat år, något som är vanligt i resten av EU.

Det är regeringen som gett Transportstyrelsen i uppdrag att undersöka om det finns skäl med årliga besiktningar i Sverige.

De nuvarande reglerna innebär att nya personbilar ska besiktigas första gången efter tre år. År fem är det dags för nästa och därefter sker besiktning årligen.

Går de nya reglerna igenom blir den första besiktningen efter fyra år, därefter ska bilen besiktigas vartannat år. Ännu är inget klart vad gäller husvagnar.

Utglesningen motiveras med att det tekniska behovet av täta besiktningar har minskat i takt med att bilarna blivit allt bättre med ny teknik och att ägarna håller dem i gott skick. Motiveringen till utglesningen är att dagens bilar är i så pass gott skick.

Tord Fornander, ordförande på bilbesiktningssektionen på Swetic, säger till Sveriges Television att besiktningsbranschen är skeptisk till förslaget.

– Det är inte ok av staten att först sälja ut verksamheten och sedan halvera marknaden. Det skulle vara en katastrof för branschen, säger han till SVT Nyheter och fortsätter att längre intervaller mellan besiktningarna kan resultera i att fler fordon med allvarliga brister rullar i trafiken.

I slutet av september presenteras förslaget.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.