Nästa artikel
Mercedes Sprinter för den terrängsugne
NYHETER

Mercedes Sprinter för den terrängsugne

Publicerad 6 augusti 2016 (uppdaterad 25 oktober 2019)
Det USA-baserade företaget Sportsmobile tog en Mercedes Sprinter och anpassade den till tuff terrängkörning. Nu finns den i deras modellprogram. Följ med oss på ett bildbesök!
Fyrhjulsdrift, höjd markfrigång och mer än ett robust utseende. De är Sportsmobiles inledning på receptet hur man omvandlar en Mercedes Sprinter från en kompakt och bekväm fyrhjulsdriven husbil till en fullfjädrad och robust terrängslukare. För med den långa erfarenhet som Sportsmobile har när det gäller ombyggnader av den här typen är de rätt kockar när receptet ska omvandlas till en färdig anrättning.

Tidigare har fabriken gjort en motsvarande ombyggnad med Fords E-serie eftersom även den fanns med fyrhjulsdrift men den har nu utgått ur Sportsmobile modellprogram. Att Mercedes har en modell med fyrhjulsdrift passade därför fabriken perfekt när de sökte en ersättare även om den kanske inte riktigt når upp till Fordens terränganpassning.

Fabriken började med att ersätta origanaldäcken med MT-däck och höja markfrigången med elva centimeter i fram och åtta centimeter i bak vilket ökade frigångsvinkeln med tjugo procent. Därmed kan den passera högre hinder än de flesta vågar prova på.

Sportmobiles modell baserar sig på Mercedes Sprinters starkaste version som har en treliters V-6 diesel på 190 hästkrafter. De axelavstånd som används är 3 665 samt 4 235 millimeter men denna första version använder sig av den kortare versionen.

När det gäller inredningen fälls de läderklädda sätena till en dubbelsäng och köket erbjuder spis, diskbänk, kylskåp och mikrovågsugn. Däremot fick hygienutrymmet inte plats.

För att förbättra volymen används ett pop-up tak som sträcker sig över bilens längd och möjliggör en taksäng. Det finns även en yttre markis monterad över skjutdörren och en ordentlig ljusramp med ledbelysning över förarplatsen så belysningen räcker till i den tuffa terrängen där den ska användas. För säkerhets skull är avgasröret av skorstensmodell.

För att få med sig lasten finns ett ordentligt takräcke och i övrigt hittar man solpaneler, händigt när man fricampar eftersom den tänkta terrängen oftast inte ligger i närheten av campingplatser.

Mycket specialanpassas till varje kunds önskemål och på deras hemsida finns ytterligare information om vad de kan erbjuda.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.