Nästa artikel
Mobilt boende gör oss gott
UPPLEVELSER

Mobilt boende gör oss gott

Publicerad 23 december 2015 (uppdaterad 2 oktober 2019)
En plats med utsikt över havet eller kanske över fjällvärlden? Friheten med mobila boenden överraskar ingen av oss men nu har forskare visat att storslagna naturupplevelser gör oss till godare och mer osjälviska människor.
Nu när ljuset börjar återvända så sakteliga är det dags att tänka på vårens första turer. Någon kanske tycker att det krockar med julfirandet men vad kan ge bättre humör än att i lugn och ro sitta i familjekretsen och dra upp riktlinjerna för årets första turer?

Nåväl, vad kom nu forskarna fram till? Jo, bland annat att skogspromenader sänker halten av våra stresshormoner och att träd utanför sjukhusfönster får patienter att tillfriskna snabbare. Och vem är inte medveten om att en vecka i storslagen natur med husbilen gör oss gott?

Vad som dock var nytt var att naturupplevelser också gör oss till mer empatiska människor som fuskar mindre och därmed ger oss större harmoni. Alltså, det som de flesta av oss har konstaterat att husbils- och husvagnsliv för med sig och att ställ- och campingplatser finns just där naturen är som mest attraktiv. Visst är forskningen fantastisk?

Det är  University of California lät försökspersoner antingen se filmer med storslagen natur eller roliga klipp från komedier. Sedan fick deltagarna spela ett spel som handlade om pengar, och det visade sig att de som fått se naturfilmer spelade ärligare och mer osjälviskt. Även en undersökning från Göteborgs universitet visar att storslagen natur som den i fjällen har en läkande inverkan på människor. I den undersökningen framhålls att lugnet, naturens storslagenhet och de kulturella rötterna är avgörande. Andra experiment har visat att havsutsikt mot horisonten gör att vi handlar mer medmänskligt och etiskt riktigt.

Så efter julhelgen kommer vi med en rad restips till extra natursköna platser igen. Men redan nu kommer här ett litet tips. Har du sett vårens blomsterprakt i Holland? Om inte ska du titta igenom vår artikel från förra året där det även finns ett härligt bildspel. Njut av detta unika arrangemang i tulpanens tecken och passa på att se mer av ett vårfagert land!

Ha nu en riktigt trevlig helg och glöm inte att börja dra upp riktlinjerna för nästa års upplevelser! 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.