Snart en minne blott

Nästa artikel
Norge slutar sända FM idag
NYHETER

Norge slutar sända FM idag

Publicerad 11 januari 2017 (uppdaterad 11 januari 2017)

Snart en minne blott

Idag inleds nedsläckningen av det norska radiosändningarna via FM. Det innebär att våra vanliga radioapparater inte längre fungerar i Norge i takt med att sändningarna blir digitala. Strax innan årsskiftet ska det bara finnas digital radio.

Som första land i världen slutar Norge att sända radio via den analoga FM-tekniken. Beslutet som är omdebatterat innebär både för- och nackdelar etersom det finns olika digitala standarder men det viktigaste är ändå att de vanliga analoga bilradioapparaterna vi använder i Sverige blir oanvändbara i vårt grannland. På plussidan finns att antalet radiokanaler femdubblas, från 5 till 25.

Processen är successiv och helt genomförd är nedsläckningen först den 13 december 2017 då de sista FM-sändarna i Troms och Finnmark stängs. Fram tills dess finns täckning i FM-nätet i minskande utsträckning runt om i Norge. Hittills har båda systemen, DAB och FM, sänts parallellt.

Sverige har valt att tills vidare inte genomföra teknikskiftet. Regeringen beslöt sommaren 2015 att inte gå vidare med digitaliseringen av radiosändningarna då man menar att det finns olösta frågor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.