Nästa artikel
Ny turistväg i Västmanland
Nyheter

Ny turistväg i Västmanland

Publicerad 25 maj 2010 (uppdaterad 14 juli 2010)
Tidö turistväg är Västmanlands första turistväg och den invigs i morgon av kulturministern. Vägsträckan är ett alternativ till E18 och sträckningen går mellan Vallby friluftsmuseum i Västerås och Sörstafors i Hallstahammar.


Utmed vägen finns många platser med kulturhistoriskt och turistiskt intresse. Exempel på natursköna platser att besöka längs vägen är:
Asköviken som är ett naturreservat med rikt djurliv och fantastisk natur och en av Sveriges mest besöksvärda fågelområden.
Tidö Slott som är ett av Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden.
Stora och Lilla Rytterne kyrkoruiner som hör till de äldsta kristna minnesmärkena i Västmanland.
Strömsholm turistområde med bland annat en riksanläggning för svensk hästsport. Strömsholms kanal, Strömsholms Naturreservat med vacker natur och Strömsholms slott, ett kungligt barockslott.


Turistväg
Turistväg är en väg som är utvald som intressant för turister att åka på och uppleva speciella turistattraktioner. I Sverige skyltas turistvägar med brunvit vägskyltning med en vit blomma som symbol. Den brunvita skyltningen är en internationell standard. Brunvita skyltningen har lett till ökad omsättning i turistrelaterade näringar i de områden där skyltningen införts. Tidigare var det Transportstyrelsen som beslutade om vilka vägar som omfattas av brunvit vägvisning, men från 15 maj 2010 är det väghållningsmyndigheten som bestämmer om vägvisning till inrättningar, service anläggningar och turistiskt intressanta mål

Tidö Slott

Märket turistväg

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.