Nästa artikel
Privat uthyrning av husbil ger snabba pengar
NYHETER

Privat uthyrning av husbil ger snabba pengar

Publicerad 13 mars 2017 (uppdaterad 13 mars 2017)
I internets spår blir det allt vanligare med olika delningstjänster. I Tyskland finns åtminstone fem portaler för privat uthyrning av husbilar och även andra länder har sina. Men det är inte oproblematiskt att hyra eller hyra ut privat.
Vi valde medvetet att sätta en lite provokativ rubrik, för oftast är det så att snabba vinster kan vändas till sin motsats. Räkna med att hög vinst motsvaras av hög risk. Och den här verksamheten är absolut inte riskfri. 

Konceptet bygger på samma idé som Airbnb och Über. Du hyr ut något du redan äger men inte alltid utnyttjar, tar betalt av andra privatpersoner och båda parter vinner på det.

Men ekonomin är inte allt. Många lockas av idén att spara på jordens resurser, varför ska den dyra husbilen stå oanvänd när någon annan skulle vilja nyttja den och du själv inte har behov av den? Delningsekonomin vinner terräng inom många områden för få av oss utnyttjar våra prylar hundra procent av den tid de skulle kunna användas. Konceptet är helt enkelt lockande och i de flesta fall går det utan problem.

Att internet gjort det här möjligt är på många sätt utmärkt. Men när du inte känner personen du hyr ut till blir förtroendet du får vid mötet oerhört viktigt. Det kan vara bättre att avstå om du får en magkänsla av att inte allt känns rätt. 

När det gäller fordon registrerade i Sverige måste man vara medveten om att försäkringen inte gäller för den här typen av uthyrning. De flesta försäkringsbolag godkänner att du lånar ut ditt fordon på ickekommersiella grunder. Då pratar man om familjemedlemmar och kanske grannen om det sker i undantagsfall. Ändå säger de bolag vi talat med att du absolut ska höra med dem i förväg. Det finns dessutom regler om att försäkringstagaren ska vara den huvudsakliga brukaren.


Det kan och har hänt att den som hyr inte lämnar tillbaks fordonet. Det är helt enkelt borta. Du upplever det som stöld men det är det inte. Det är olovligt brukande, möjligen bedrägeri, och för sådant gäller inte försäkringens stöldmoment. Enkelt kan det uttryckas som att om du lämnar över nyckeln frivilligt är det inte stöld.

Ett annat scenario är att du får tillbaka ditt fordon krockat eller att bodelen är förstörd alternativt sliten. Inte heller här kan du räkna med att försäkringsbolaget kommer att välkomna dig med öppna armar.

Även vid normal och aktsam användning kan saker gå sönder. Vem står för sådana kostnader? Att vara överens om sådant innan något händer underlättar situationen när och om det inträffar. Att allt ska vara skriftligt är en självklarhet, även om det är grannen.

Tyvärr är det så att allt för få har kunskapen hur ett säkert avtal skrivs, även kommersiella uthyrare har detta problem trots att de har jurister till hjälp.

Nog med pekpinnar om ditt eget fordon. Hur är det om du själv hyr på detta sätt? Även här kan det bli problem, inte minst om i vilket skick fordonet var när du hyrde det.

Dokumentation är a och o. Ta foton, skriftligt på vilket ansvar du har vid en skada och förvissa dig om hur försäkringen gäller, inte minst självriskerna. Räkna inte med att de regler som gäller i Sverige gäller i andra länder. En rättslig tvist i ett annat land kan föras under helt andra villkor än du trodde gällde.

Men undantar man riskerna är det naturligtvis utmärkt att kunna tjäna en slant på något som annars bara drar kostnader. Men låt inte lockelsen om snabba pengar försätta dig i en situation som kan bli mycket kostsam.

Tyvärr är det så att en varning är på sin plats. Ska du hyra ut privat bör du höra med någon portal som sysslar med denna typ av uthyrning professionellt. Det kan vara en mycket god idé.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.