Nästa artikel
Privata bilister blir halkvarnare
NYHETER

Privata bilister blir halkvarnare

Publicerad 9 november 2018 (uppdaterad 9 november 2018)
Ytterligare ett projekt där privatbilister kopplas upp till ett system för att dela information om hala vägavsnitt ser nu dagens ljus. Systemet ska samla in data från vintervägar till hjälp för väghållarna.

I ett tidigare projekt användes Volvos system Slippery Road Alert som kopplas ihop och skickar den anonymiserade informationen vidare till Trafikverket. Det system som nu startas upp i Jönköping har vissa likheter med detta. Med hjälp av den insamlade datan används informationen för att skicka ut salt-, sand-, eller plogbilar till platser där väglaget för tillfället är dåligt. Initiativtagare till det nya projektet är forskningsbolaget Klimator tillsammans med Nira Dynamics som utvecklar kontrollsystem till bilar.

I Jönköping ska privatbilar utrustas med en teknik som läser av väglaget för att sedan skicka informationen vidare till en webbapplikation. De bilägare som vill delta kan anmäla sitt intresse och får i så fall en specialutvecklad enhet som kopplas i bilens diagnosuttag, OBD-porten.

– Datan som hämtas från personbilarna är helt anonymiserad, information om vilken bil som skickar vilken data finns inte. Det har under utvecklingen av produkten varit en oerhört viktig aspekt att ta hänsyn till då integriteten hos privatpersoner är av yttersta vikt. Lika viktigt har det varit att bilen inte påverkas negativt på något sätt, säger Björn Zachrisson som är projektledare Road Perception på NIRA Dynamics.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.