Semester på Jylland är närmare än många tror. Stena Lines färja från Halmstad till Grenå är ett smidigt val. Här tipsar vi om sevärdheter och campingar på Jyllands lite okända högland.

Nästa artikel
Semester i Danmark - 7 campingar på Jylland!
Restips

Semester i Danmark - 7 campingar på Jylland!

Publicerad 6 juli 2023 (uppdaterad 7 juli 2023)

Semester på Jylland är närmare än många tror. Stena Lines färja från Halmstad till Grenå är ett smidigt val. Här tipsar vi om sevärdheter och campingar på Jyllands lite okända högland.

Tar du färjan från Halmstad till Grenå så väntar en hel del att upptäcka på mellersta Jylland. Här är sju härliga campingar i Danmarks inland.

Namnet på regionen säger allt; Søhøjlandet (Sjö-höglandet på svenska). Här finns nämligen flera sjöar (Sø på danska) på höglandet. Danskarna kallar det berg, men i praktiken är det väl mer kullar.

Hittills har området här mitt på Jylland varit okänd mark för många turister.

 – De flesta kör längs de båda havskusterna, säger Jens Christian på Byrup Camping. Men det här är det riktiga Danmark, hävdar han.

Han syftar på den avslappnade inställning till livet som många danskar sägs ha. Och i det lugna sjöhöglandet sägs alla vara mycket mer avslappnade än i resten av landet.

Det låter väl lockande, här finns i alla fall en väldigt frodig grönska och vackra campingar. Danmarks största skogsområde sträcker sig mellan Viborg och Silkeborg. Däremellan finns många sjöar för fiske, bad och rekreation. Och Gudenåen, som är Danmarks längsta å – är ett paradis för vandrare, paddlare och naturälskare. Här hittar du färjan från Halmstad till Grenå.


Ry – med Himmelberget!
Alla turistregioner marknadsföring med superlativer. Så även Søhøjlandet, som är stolta över Danmarks tredje högsta berg. Himmelbjerget vilket är 147 meter högt! Perfekt för höjdrädda bergsbestigare med andra ord.

Trots att det bara är halva höjden av Eiffeltornet i Paris är det en nationellt känt berg. År 1854, fem år efter att den danska grundlagen trätt i kraft, arrangerade den silkeborgska pappersmagnaten och politikern, Michael Drewsen, det första författningsfirandet på Himmelbjerget som fick en publik med över 6000 personer.

Tack vare utsiktstornet på toppen syns Himmelberget tydligt på långt avstånd. Det 25 meter höga tegeltornet är utformat efter tornet på Markuskyrkan i Venedig. Det finns även en koppling till HC Andersen i området. Utsikten från Himmelbjerget in i skogsområdet lär ha inspirerat författaren till några av hans sagor.

Från den lilla orten Ry, där Birkhede Camping ligger, är det inte långt till parkeringen där den vackra stigen till utsiktstornet på Himmelbjerget börjar.

Ett annat tips är att ta sig till Himmel­bjerget vattenvägen via en tur med Hjejlen, världens äldsta ångare (som fortfarande är i drift) med drivhjul på sidorna. Den flytande veteranen kastar loss från hamnen intill Silkeborgs pappersfabrik och tuffar lugnt till kajen på Himmelbjerget på en dryg timme. Ångaren stannar även i Laven, där den vackert terrasserade Birkhede Camping ligger.


Silkeborg – campingtomter med makalös utsikt!
Pappersbruket var det som gjorde Silkeborg känt. Danska sedlar trycktes på papper från Silkeborg fram till 1963. Fabriken stängdes för gott år 2000. Nu har ett hippt bostads- och nattlivsområde vuxit fram på platsen, med ekologiska restauranger, en teater, ett gym och stilfulla bostadshus. Ett litet pappersmuseum påminner om det förflutna.

Ett annat museum som är av nationell betydelse är Asger Jorns museum. Det rymmer Danmarks näst största konstsamling, vid sidan av Jorns egna verk finns framstående verk av andra viktiga danska och internationella 1900-talskonstnärer som Per Kirkeby, Pablo Picasso och Max Ernst.

Ett stenkast bort ligger Aquazoo med Skandinaviens största sötvattensakvarium. På museet simmar fiskarna under bar himmel i det största akvariet. För att vara säker på att du kan se fiskarna filtreras vattnet hela tiden.

Du kan till och med röra några fiskar som simmar i en pool i museet. Eller så kan du titta på uttrarna som matas. Museet är en hit bland barn, liksom naturligtvis den stora vattenlekplatsen utomhus. Det är bäst att packa några torra reservkläder innan du besöker museet. Båda attraktionerna ligger inom gångavstånd från Gudenåens Camping.


Bryrup – ånglok och 7 sjöar!
Bryrup är ett eldorado för järnvägsintresserade. Här kan du gå ombord på gamla härliga tåg. Några engagerade entusiaster tar väl hand om ångloken i den gamla maskinboden i Bryrup, och du kan betrakta dem medan de arbetar. En av entusiasterna jobbade tidigare med ånglok och till och med drottning Margrethe tackade honom personligen när han gick i pension. Som bevis visade järnvägsentusiasten bilden för mig på sin mobiltelefon.

De ursprungliga ångloken går på en fem kilometer lång sträcka från Horsens till Silkeborg, som stängdes 1968. Den återstående sträckan från Bryrup till Vrads passerar olika sjöar och anses, av kräsna resenärer,  vara en av de vackraste tågsträckorna i Danmark. Bryrup Camping har som sagt ett bra utgångsläge för tågintresserade.


Viborg – renoverat till originalskick!
40 kilometer norr om Silkeborg ligger Viborg, en av Danmarks äldsta städer. Om man bara tittar på katedralen, en av de största granitkyrkorna i världen, kan man gissa att Viborg måste ha varit en viktig stad från tidig ålder. Katedralen, som du ser den idag, är en kopia av den ursprungliga från 1100-talet.

Staden i Jyllands geografiska centrum blev rik genom handel. Storslagna radhus, det historiska domkyrkokvarteret, välskötta grönområden, en gågata med attraktiva butiker, vackra torg, den gastronomiska matscenen på Nytorv och läget mellan två sjöar gör Viborg till ett attraktivt semestermål för den som söker både stad och natur. DCU-Camping Viborg Sø är idealisk för ditt nattläger – vackert belägen på andra sidan Søndersø. (DCU = Danska campingunionen, ungefär som svenska SCR)

 
Mønsted Kalkgrotta – en av världens största!

Kalkgrottorna i Mønsted, cirka 14 kilometer norr om Viborg, är definitivt värda ett besök. De är de största kalkstensgrottorna i världen som människor mödosamt grävde ut för hand. Det underjordiska systemet omfattar en 60 kilometer lång labyrint av korridorer. Två kilometer av dem är öppen för besökare. Det är imponerande att gå över broar och klippor, att titta in i upplysta nischer och till små sjöar där det ständigt droppar vatten. Vissa salar är lika höga som det inre av en katedral, andra så låga att man bara kan gå genom dem med böjd kropp.

Mer än 18 000 fladdermöss sägs flyga ner till grottorna på hösten för att  övervintra där. Med tanke på fladdermössen så går det sista gruvtåget med besökare in i grottan den 15 augusti. Därefter är det enbart besök till fots som gäller.

Det finns mycket att upptäcka i Søhøjlandet. Så mycket att du nästan måste koppla av efteråt genom att slappa på stranden vid Hjarbæk Fjord. Lone, chefen för Hjarbæk Fjord Camping, säger:

– Här kan du höra tystnaden.

Hjarbæk Kro är en mycket omtyckt restaurang. Maten, atmosfären och utsikten över fjorden gör sitt till. Men till mitt stora förtret var restaurangen stängd när jag kom fram till dörren – stängt på måndagar.

Kartbild: Google.com

1. Birkehede camping

1. Birkhede Camping

www.birkhede.dk
Adress: Lyngvej 14, DK-8680 Ry
Tel: 0045-86891355
Antal platser: 236 st
Pris/natt: ca 511 Dkr (husvagnsekipage 2vuxna 1 barn inkl el)
GPS: N56°06'14" E09°44'39"
Info: Barnen gillar den uppvärmda poolen med stor rutschkana. En stor mataffär finns i Ry, fem minuter bort med bil.
Slutsats: En lugn plats för vattensport­entusiaster och cyklister. Servicehuset är lite gammalt, men trots allt välstädade under vår vistelse. Infarten till campingen har en tvär kurva.

2. Terassen camping

2. Terrassen Camping

www.terrassen.dk
Adress: Himmelbjergvej 9A Laven, DK-8600 Silkeborg
Tel: 0045-86841301
Antal platser: 276 st
Pris/natt: ca 650 Dkr (husvagnsekipage 2vuxna 1 barn inkl el)
GPS: N56°07'27" E09°42'38"
Info: Från många av platserna har du en fantastisk utsikt över sjön Julsø. Generöst designad, uppvärmd pool, minigolfbana, flera lekplatser, minilivs. De sanitära faciliteterna är fantastiska.
Slutsats: En perfekt plats om man älskar vackra vyer. I närheten ligger den lilla staden Laven, varifrån det finns en tågförbindelse till Silkeborg och Aarhus om du lämnar husbilen/husvagnen för lite stadsliv.

3. Bryrup camping

3. Bryrup Camping

www.bryrupcamping.dk
Adress: Hovedgaden 58, DK-8654 Bryrup
Tel: 0045-75756780
Antal platser: 253 st
Pris/natt: 670 Dkr
GPS: N56°01'21" E09°30'31"
Info: Campingen ligger nära Bryrup, omgiven av sju små sjöar. Närmaste badsjö ligger cirka 600 meter bort. Det finns en uppvärmd utomhuspool på plats.
Slutsats: En välskött plats för naturälskare och järnvägsnostalgiker. Järnvägsarbetarna erbjuder regelbundna resor på helgerna. Under vecka 29 till 31 finns turer för ensamstående med barn.

4. Hjarbaek Fjord camping

4. Hjarbæk Fjord Camping

www.hjarbaek.dk
Adress: Camping, Hulager 2, DK-8831 Løgstrup
Tel: 0045-22131500
Antal platser: 150 st
Pris/natt: 500 dkr
GPS: N56°32'04" E09°19'52"
Info: Den terrasserade platsen är lugn och har utsikt över Hjarbækfjorden. Det är 500 meter till stranden. Utomhuspool. Servicehusen är av äldre modell, men väl underhållna.
Slutsats: Underbart lugnt, perfekt för att varva ner. Att låna kanoter är gratis, men SUP-brädor kostar. För barnen finns en trevlig lekplats bredvid poolen och en liten djurpark – och mycket natur.

5. DCU-Camping Viborg Sø

5. DCU-Camping Viborg Sø

www.dcu.dk
Adress: Vinkelvej 36-B, DK-8800 Viborg
Tel: 0045-86671311
Antal platser: 263 st
Pris/natt: 630 Dkr
GPS: N56°26'16" E09°25'18"
Info: Ställplatser på plana ängar med gångväg till Søndersee. Därifrån kan du se stadens katedral på motsatta stranden. Perfekt för bad och fiske.
Slutsats: Rekommenderas om du vill se Viborg – 20 minuter med cykel. Det är mindre lämpligt för familjer eftersom barnen förmodligen kommer att sakna en pool på sommaren. Bryggan är inte idealisk.

 6. Silkeborg Sø Camping

6. Silkeborg Sø Camping

www.seacamp.dk
Adress: Århusvej 51, DK-8600 Silkeborg
Tel: 0045-86822824
Antal platser: 158 st
Pris/natt: 560 dkr
GPS: N56°10'12" E09°34'35"
Info: 2 km utanför Silkeborg vid Silkeborg Langsø är det populärt bland cyklister. I det närliggande skogsområdet Nordskoven finns populära leder för mountainbikecyklister.
Slutsats: Populärt bland mountainbikecyklister. Det är bekvämt beläget nära motorvägen förbi  Århus. Trafikbuller hörs på campingen, men det är tyst på natten. 150 meter bort finns en grillplats.

7. Gudenåens Camping

7. Gudenåens Camping

www.gudenaaenscamping.dk
Adress: Vejlsøvej 7, DK-8600 Silkeborg
Tel: 0045-86822201
Antal platser: 130 ST
Pris/natt: 540 kr
GPS: N56°09'24" E09°33'47"
Info: Campingen vid Gudenå är centralt för Asger Jorns museum, Aquazoo och Silkeborgs centrum. Du kan bada i floden eller i en vackert anlagd baddamm med terrass.
Slutsats: Perfekt för kanotister och Silkeborgsfarare. Här hittar du både natur och kultur. För det mesta är det underbart tyst, bara när det är konserter på den närliggande friluftsscenen på sommaren blir det högljutt.

Søhøjlandet (Sjö-höglandet på svenska). Tar du färjan med Stena Line från Halmstad till Grenå når du området snabbt. Sträckan från färjeterminalen är ca 9 mil. (1 timmes körning)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.