Nästa artikel
Två av tre har upplevt farliga situationer med vilt på vägarna
NYHETER

Två av tre har upplevt farliga situationer med vilt på vägarna

Publicerad 26 maj 2016 (uppdaterad 6 december 2016)
I slutet av våren inträffar många viltolyckor i samband med att älgarnas fjolårskalvar irrar ut på vägarna. Två tredjedelar av bilisterna har upplevt farliga situationer med vilt på vägen.

Under 2015 inträffade 48 190 viltolyckor. Det allra vanligaste är en kollision med rådjur, men enligt det nationella viltolycksrådet sker var tionde kollision med en älg. Två av tre har upplevt farliga situationer med vilt i trafiken, och den inträffar oftast på motorväg eller landsväg. Detta visar en ny undersökning, som TNS Gallup har gjort för Gjensidige Försäkring.

Älgkon stöter bort sin fjolårskalv då hon ska föda igen i maj. Det är en stor omställning för kalvarna, som nu ska klara sig själva, vilket resulterar i att flera av dem virrar ut på vägarna. Detta kan man se hos Gjensidige.

- Hos Gjensidige ser man en ökning av anmälningar av motorskador under maj månad, och situationer med vilt är en av de vanligaste orsakerna. Det är därför inte överraskande att två tredjedelar säger att har upplevt farliga situationer med vilt på vägarna. Och det är naturligtvis bekymrande att det är så många som upplever farliga situationer, säger Kim Rud-Petersen, Koncernchef Nordic Gjensidige.

Motorvägar och landsvägar är mest utsatta
77% av de farliga situationer med vilt som har inträffat, har skett på eller vid motorvägar och landsvägar. Då risken för viltolyckor är större på dessa vägar, där hastigheterna är höga, är det viktigt att veta hur man ska agera som bilförare om man möter vilt på eller vid vägen. Kim Rud-Petersen berättar:

- Det finns särskilda områden och tidpunkter då risken för att stöta på vilt är större. Till exempel så ska man vara extra vaksam vid soluppgång och solnedgång, då det oftast är vid den tiden som djuren förflyttar sig. Man ska även vara uppmärksam på vägar som ligger nära inpå vatten, då älgkalvar och andra djur kan ha behov av att ta sig över vägen för att nå vattnet. Han fortsätter Det gäller att ha uppsikt både på vägen och vid sidan av. Tänk på att djuren ofta rör sig i flock och att du kan förvänta dig att det är fler än ett djur som springer över vägen. Om du har passagerare i bilen, be dem att hjälpa till med att hålla uppsikt, för att undvika att farliga situationer uppstår.

Situationer med vilt är farligare än du tror
En älgkalv väger omkring 150 kg, vilket kan orsaka förödande skador vid en kollision. Men även en krock med ett mindre djur som en grävling eller räv kan innebära fara, då du kan tappa kontrollen över din bil. Även med andra fordon, som moped eller cykel kan en krock med ett mindre djur ha förödande konsekvenser.

Om du råkar ut för en viltolycka

  • Ring 112 och rapportera det skadade djuret och eventuellt skadade passagerare. Du har en skyldighet att rapportera viltolyckor enligt Jaktlagen och Jaktförordningen. Till vilt räknas björn, varg, järv, lodjur, hjort, rådjur, vildsvin, örn och älg.
  • Placera ut en varningstriangel för att uppmärksamma andra bilister.
  • Gå inte fram till ett djur som är skadat, det kan bli stressat och gå till attack.
  • Markera olycksplatsen noggrant med markeringsremsan (som du kan få vid bilbesiktning eller på polisstationer).
  • Stanna helst kvar vid olycksplatsen, då du som bilförare kan vara chockad och skakad av händelsen och kan behöva hjälp från andra.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.