Nästa artikel
Våren har kommit för nu är det påsk!
HISTORIK

Våren har kommit för nu är det påsk!

Publicerad 24 mars 2016
Visst har du lagt märke till att det är fullmåne och nog vet du att vårdagjämningen är passerad? Dessa två händelser är det som styr när påsken inträffar och för den som vill ha så sen påsk som möjligt dröjer det till 2038. Läs mer om historian!
Att påsken infaller på olika datum kan kanske ses som lite konstigt eftersom vi firar påsken till minne av Jesu död och uppståndelse. Innan dess firades påsken som en judisk helg till minne av uttåget ur Egypten och de flesta kulturer har någon typ av firande som kan jämföras med vår påsk. 

När påsken ska infalla styrs av ett beslut som togs under ett kyrkomöte i Nicaea reda år 325. Då beslöts att påsken ska firas på första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Vårdagsjämningen inträffar alltid mellan den 19 och 21 mars vilket innebär att påskdagen infaller mellan 22 mars och 25 april. Tidigast möjliga påsk inträffade senast 1818 och och vi får vänta till 2258 innan det händer igen och för de som vill ha så sen påsk som möjligt blir det att vänta till 2038, förra gången det hände var 1949. Men redan 2017 är det påsk tre veckor senare än i år.

När vi pratar om när påsken infaller menar vi påskdagen som är den kristna kyrkans största dag. Det är då Jesus uppstod från de döda och därför går gudstjänsten i glädjens tecken. På annandag påsk fortsätter glädjen i en fest som ofta sågs som ungdomarnas egen dag då de samlades till "påskastua" med god mat och sedan blev det dans då det var flickorna som skulle bjuda upp.

Idag på skärtorsdagen firar kyrkan minnet av den första nattvarden och som bekant far också alla häxor till Blåkulla. För detta behöver de en kvast och för inte så länge sedan var det viktigt att gömma dessa och stänga alla skorstensspjäll. De som hade vapen sköt gärna med dessa för att skrämma häxorna lite extra men idag nöjer vi oss med att barnen klär ut sig och ber om lite godis. Lite av dessa skrämseltraditioner lever kvar med påskeldarna som också var tänkta att skrämma bort häxorna.

På långfredagen dog så Jesus på korset och på den sorgedagen ska därför firas i återhållsamhetens tecken. Då ska inget onödigt arbete utföras, barnen skulle hållas i schack och inte leka samt maten vara så enkel som möjligt. Radio och TV, när dessa kom, skulle helst inte vara påslagna, affärerna skulle hålla stängt och krogliv var naturligtvis uteslutet. Inte förrän 1969 ändrades lagen om offentliga nöjestillställningar.

Nuförtiden handlar påsken mest om vårens ankomst och många tar sin premiärtur med husbilen eller husvagnen. Utbudet på nöjen är snarast större än under andra helger så varför inte titta på vad som intresserar dig i de relaterade artiklarna och njuta av att våren har kommit eller åtminstone är på gång!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.