Nästa artikel
Restips: Östarps gästgivaregård
SKÅNE

Restips: Östarps gästgivaregård

Publicerad 4 december 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Som inget annat i restaurangväg förknippas gästgivaregårdar med skånsk matkultur. Att välja ut en enda av dessa låter sig inte göras med bevarad rättvisa men vi måste ju börja någonstans och varför inte med Östarps gästgivaregård.

I Skåne har matkulturen alltid varit en prioriterad del av livet. Var du än åker så hittar du små restauranger, gårdsbutiker men inte minst gästgiverier som vittnar om en långvarig tradition. Besökarna kan njuta av läckerheter som böckling, gås, svartsoppa och luad ål (ett nellanting mellan rökt och stekt ål) men även vaniljsåsen räknas faktiskt som en traditionell skånsk rätt. 
Redan på 1200-talet uppmärksammade de styrande vilka svårigheter som var förknippade med att resa genom landet. De resande krävde inte sällan mat och husrum hos lantbefolkningen, och detta i sin tur födde naturligtvis oginhet när de ofta med våld tvingades inhysa "gästerna". Kanske åberopades den sed från forna tider som berättigade vägfarare, framför allt högre ämbetsmän eller militärer, att få kost och logi för natten utan att behöva betala för detta, så kallad gästning. Denna urartade "våldgästning" förbjöds i lag omkring 1280, och det påbjöds att det i varje by skulle tillsättas en rättare som mot betalning skulle anskaffa mat och logi åt resande.

Bestämmelserna förbättrades och byggdes på efter hand, och under Kung Erik XIV:s regering föreskrevs (1560) uttryckligen att det utefter allmänna vägar, till de resandes bekvämlighet, skulle inrättas tavernor (värdshus), och i 1636 års gästgiveriordning lämnades rättigheter åt envar att -"under åtnjutande av åtskilliga förmåner"- inrätta gästgiverier på varannan mil utefter allmän "stråkväg". Där föreskrevs bl a också att det skulle finnas en våning för adel, en för annat hederligt folk samt en för "gement sällskap". Bestämmelserna om gästgiverier upphörde 1933.
Östarps Gästgivargård, som är mittstation mellan Lund och Ystad, hör i nuvarande skick inte till de allra äldsta av gästgivargårdar. Östarps Gästgivaregård byggdes till invigningen av Kulturens Östarp 1924. Korsvirkesbyggnaden har en berömd Gästgivaregård i Arlöv, mellan Lund och Malmö som förebild. Den kallades Kalinan efter Collinan efter ryttaränkan Collin som ägde gården på 1700 talet. Den invigdes den 24 augusti 1924 av hertigen av Skåne, sedermera Kung Gustav VI Adolf. Arrendatorn de första femton åren var en faster till den inte okände Sten Broman. Hon fick en "flygande start". Under invigningen 1924 tjänades fem årsarrenden in enbart på öl och vattenförsäljningen! Under beredskapstiden tjänade gården som militärförläggning.

Den 1 maj 1946 återinvigdes Östarps Gästgivargård, då nuvarande ägaren -familjen Vollmer- övertog den. Gästgivargården, och några andra byggnader med tillhörande mark i dess omgivni ngar, också de av kulturhistoriskt värde -t ex Stubbarnöllan från 1700-talet - utgör friluftsmuséet "Kulturens Östarp" som är en filial till Kulturen i Lund.
1952 eldhärjades gården svårt, men gästgivar'n - Bertil Vollmer- lyckades med gästers bistånd rädda en hel del värdesäker, bl a en gammal bonad av oskattbart värde. Sämre gick det för ett mycket dyrbart tennstop som smälte ner av värmen från branden och slöt sig kring en ettöring. Tennklumpen med ingjuten kopparslant finns bevarad i gårdens samlingar. Gården återuppbyggdes samma år och målades då på samma sätt som originalet från 1924.
Idag har Östarps gästgivaregård en rad verksamheter igång. Självklart kan du äta gott och bo bra, men det hålls även konferenser och bröllop. Är du på rundtur i Skåne ska du absolut vid något tillfälle unna dig en riktig skånsk middag!

Var hittar jag Östarps gästgivaregård?

Från Malmö väg 11 mot Sjöbo och Simrishamn, Vid Veberöd ta av mot Blentarp
N 55 36 55, E 13 33 23

Recept på stekt gås

Den 10 november firar Skåne mårtensafton med gås som främsta maträtt.
Det här behöver du (6 pers):
En gås på 4-5 kg
1 citron
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
4 äpplen
15-20 katrinplommon
5 dl vatten
Och så här gör du:
Gnid in gåsen med citronsaft.
Krydda med salt och vitpeppar på in och utsida.
Fyll gåsen med äppleklyftor, katrinplommon och kråset.
Bind ihop gåsen och lägg den på ett galler i en ugnsform och sätt in i ugnen på 175 grader. 
Häll på vatten efter 30-45 minuter. Ös sedan lite då och då och fyll på med mer vatten om det kokar torrt.
Stek i ugn ca 3,5 - 4 timmar. Stick i låret och kontrollera att köttsaften är klar.
Strax innan gåsen är färdig öppna ugnsluckan på glänt så blir svålen extra knaprig.
Servera med gräddsås som du gör på stekspadet. Servera med kråset, rödkål, pressad gurka, svart vinbärsgelé och kokt eller stekt potatis.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.