Nästa artikel
Restips: Beredskapsmuseet i Helsingborg
SKÅNE

Restips: Beredskapsmuseet i Helsingborg

Publicerad 13 november 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Är du intresserad av en riktig pangdag ska du besöka Beredskapsmuseet i Djuramossa mellan Helsingborg och Viken. Där hittar du Sveriges enda museum i en underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget.

Beredskapsmuseet, som invigdes 1997, är det enda i sitt slag i Sverige där en försvarsanläggning som varit i bruk är öppen för allmänheten. Vår militärhistoria är en del av vårt kulturarv och Beredsapsmuseet är Sveriges enda museum i en underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget.

Under andra världskriget var Helsingborg i ett utsatt läge när tyskarna hade intagit Danmark. För att skydda Sverige mot ett eventuellt anfall byggdes en underjordisk försvarsanläggning i Domsten tre kilometer från kusten. Här stationerades fyra kanoner med 2,4 mils räckvidd som fick namn från fyra lokala skönheter: Asta, Britta, Maja och Sonja. Försvarsanläggningen fortsatte att vara i bruk efter andra världskriget under kalla kriget.

Förutom att titta på Maja så finns det en stor utställningshall med bland annat Sveriges första tunga stridsvagn, som slukar 20 liter bensin för varje kilometer, och Sveriges största rörliga kanon, som väger 40 ton, vilket vi bytte till oss från tyskarna mot järnmalm. I samlingen finns även Marilyn, en digitaliserad självgående modern stridsvagn (efter Marilyn Monroe). Utomhus kan barnen klättra på stridsvagnar och kanoner. Det blir lek och uppskattade fotograferingsmöjligheter.

Inne i utställningsrummen får du veta mer om radiokommunikation och om några av krigets kvinnoöden. Här kan man också läsa om hur civilbefolkningen fick finna sig i ransonering och en receptsamling med ingredienser gjord för kristider finns till försäljning.

Två intressanta rum i underjorden är fyllda med olika handvapen från 1800-talet till nutid som använts av svensk militär samt vapen som användes av de stridande parterna under andra världskriget. Flera av dem har en personlig historia kopplat till sig berättandes om ägaren. Du får också bakgrundshistorik till En svensk tiger.

Varje sommar har museet minst två uppvisningar där man klär sig i tidsenlig uniform från 40-talet, kör stridsvagnar på den intilliggande åkern och avfyrar en kanon. Det brukar också bjudas på ärtsoppa från fältmenyn.

Lite bakgrund

Beredskapsmuseet startade på privat initiativ av makarna Johan och Marie Andrée. Planerna på ett blivande Beredskapsmuseet kunde förverkligas när Johan träffade Staffan Forsberg på Fortifikationsverket, som berättade om den gamla anläggningen Batteri Helsingborg, avvecklad och igenmurad, med en alldeles unik historia som löpte under 50 år, från andra världskrigets dagar till kalla kriget Godsägare Gustaf Trolle på Kulla Gunnarstorps Gods var välvilligt inställd från allra första början och skapade möjlighet för de båda Andrée att öppna museet genom att upplåta mark ovanför och runt om den gamla stridsledningscentralen, samt fram till en av de fyra pjäsbunkrarna, Maja.

Efter kontakt med Kulla Gunnarstorps godsägare Gustaf Trolle, ingicks avtal om hyra av marken med tillhörande tillstånd att gräva fram den gamla anläggningen igen. Marie Andrée tog på sig ansvaret för ekonomihanteringen, som skulle komma att bli långt mycket svårare än hon trodde. De första åren var oerhört svajiga. Besökarna kom, i allt större skaror, men, säsongen var kort och intäkterna motsvarade inte utgifterna. Eftersom ekonomiskt stöd inte gick att få från stat eller kommun, fick paret Andrée gå i borgen för alla lån som var nödvändiga att ta och därefter hoppas på ökade intäkter för varje säsong som gick.

Från år 2009 har Beredskapsmuseet nytt hyresavtal med Kulla Gunnarstorps Gods. Hyresavtalet är på 1 (en) krona per år. Stort tack till godsägare Gustaf Trolle på Kulla Gunnarstorps Gods som tror på museiverksamheten och som genom sin välvilja möjliggör utveckling av Beredskapsmuseet.

Var?

Norr om Helsingborg efter väg 111.

GPS-koordinaterna är
N56°7' 46", E12°38' 23"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.