Nästa artikel
Restips: Tallinn
ESTLAND

Restips: Tallinn

Publicerad 27 juli 2014 (uppdaterad 8 juni 2021)
Tallinn är som en sagovärld! Full av spännande gränder, hemliga gångar, restauranger i gamla valv, medeltidsklädda stadsbor och tidsenliga aktiviteter i en historisk miljö som är världsarvsklassad.

Det klapprar under fötterna när jag går genom resterna av den gamla stadsporten, den som vetter mot färjan på den kullerstensbelagda gatan, tillsammans med mängder av andra turister. Det är här de flesta möter staden och här står blomstersäljarna mitt i sitt utbud som skvallrar om den välkomnande miljön. Vi är i skuggan av den nästan kompletta ringmuren där de gamla tornen majestätiskt blickar mot himlen. Precis här revs dock stadsporten på 1860-talet när hästspårvagnen blev högsta mode och bara tornen finns kvar. En annan av stadsportarna, den vid Harju, försvann i bombningarna i slutet av andra världskriget men annars är staden mer välbevarad än de flesta motsvarande städer.

Med åtta århundraden av brokig historia har det skapats en stad full med fascinerande sevärdheter, förtrollande vackra kullerstensbelagda gränder, gotiska spiror och spännande byggnader från vitt skilda epoker och kulturer. Och estländarna har lärt sig att utnyttja denna häftiga miljö som klassas som en av nordeuropas bäst bevarade medeltidsstäder och går ofta uppklädda i sina folkdräkter och levandegör på så vis miljön på ett sätt som inte sker så ofta i andra städer.

Att vi trots närheten till Sverige är i en annan kultursfär är tydligt trots att staden med sitt strategiska läge vid Finska viken varit en del av den svenska stormakten till en bit in på 1700-talet. Men här kantas gränderna ofta av hus målade i pastellfärger och den fascinerande miljön går inte att jämföra med Stockholms betydligt gråare gamla stad.

På 1700-talet var inte Stockholm Sveriges största stad, i och för sig inte heller Tallinn utan det var Riga. Men staden utvecklades snabbt och bland annat så anlade Johan III ett slott uppe på höjden Toompea vid Alexander-Newski katedralen, en i sammanhanget relativt ny byggnad som ändå har blivit så karaktäristisk att den blivit för Tallinn vad Eiffeltornet är för Paris. Tallinn kan dessutom ståta med Europas äldsta fortfarande fungerande apotek vid Rådhustorget. 1422 var det redan inne på sin tredje apotekare och det finns en spännande utställning där du kan se ett urval av läkemedel och apoteksinventarier från 1600-talet.

Överallt finns det högklassiga restauranger och mysiga caféer inrymda i medeltida källare. De medeltida miljöerna paras dessutom med ölkrogar där du kan smaka specialöl bryggt i det egna bryggeriet. Men utbudet i övrigt är inte heller att klaga på, här finns antikvitetsaffärer för allt möjligt, även militärhistoria. Men över takåsarna syns berget där Alexander-Newski katedralen strävar mot himlen. Alldeles bredvid katedralen hittar du dessutom utsiktspunkten som ger dig den bästa utsikten över staden. Jo, även den plats där danskarna hävdar att Danebrogen föll ner från himlen vid den gamla borgen.

För bara 25 år sedan var Tallinn en stängd värld för oss svenskar men vid östblockets kollaps tog estländarna tillfället i akt. Sedan dess har Tallinn genomgått en total omdaning och den gamla stadskärnan, Vanalinn, har återfått sin forna glans. Faktum är att Vanalinn är mer pietetsfullt renoverad än de flesta städers motsvarigheter och färjorna går i skytteltrafik med turister som har fått möjlighet att återvända till denna pärla av österjöstäder.

Varför staden heter Tallinn är lite oklart, och kan kanske ses som en konstig reflektion för många, men få städer har haft så många namn. Möjligen heter staden Tallinn för att danskarna en gång anlade en borg här vilken kom att utgöra grunden för stadens tillkomst och Tallinn kan härledas till betydelsen för "danskborgen". När svenskarna var herrar runt Östersjön var Lindanäs det som var gångbart om man inte var dansk som i stället sade Lyndanisse. Men för många är det historiska namnet Reval och det finns ett tiotal namnvarianter att fördjupa sig i.

Även stadens historia är fascinerande brokig. Staden växte upp vid foten av den borg som den danske kungen Valdemar Sejr uppförde efter segern över esterna 1219 och som styrdes av Svärdsriddarorden. Men de som anses ha grundat staden är ett hundratal köpmän från Visby som under hansan bosatte sig i Reval 1232. Kuststäderna i Hansan samarbetade och kontakterna med Lübeck var täta då staden fick en ledande roll inom Rysslandshandeln. Så tyska köpmän och hantverkare dominerade och tyskan blev officiellt språk. Och tidigare än det fanns här vikingarna i omgivningarna.

Sedan slog svenskarna med mer allvar ner sina bopålar här 1561 och det varade ända till vi förlorade det Stora nordiska kriget 1721 då staden blev rysk. Efter första världskriget, när tyskarna drivit tillbaka ryssarna blev Estland självständigt och staden fick åter namnet Tallin, dock bara med ett n. Nu anfölls staden av Sovjet som dock stoppades av engelsmännen. 1940 deporterades en fjärdedel av den estniska befolkningen till Sibirien och norra Ryssland men 1941 återtog den tyska armén staden och i samband med detta evakuerades staden då den utsattes för intensiv bombning. 1944 återtog Sovjetunionen Tallinn vilket varade till Sovjetunionens kollaps då 300 000 av Tallinns befolkning på 400 000 samlades för en protest mot diktaturen i det som kallas för den sjungande revolutionen.

Men denna charmiga stad har gott om områden att utforska som den eleganta parken Kadriorg. Det finns även massor av spännande museer och en del av dem hittar du i medeltida torn och andra gamla byggnader. Tallinns nya stolthet, Lennusadam havscentrum, öppnades våren 2012 och där hittar du en U-båt och ångisbrytaren Suur Töll från 1930-talet. Museet huserar i hangarer avsedda för sjövattenplan från början av 1900-talet. Alldeles bredvid finns det unika museum som det sovjetiska fängelset Patarei omvandlats till. Det anses världsunikt och är väl värt ett vördnadsfullt besök då många estländare förlorat nära och kära här under de vidriga förhållanden som rådde.

Mittemellan Lennusadam och Vanalinn finns stadsdelen Kalamaja, Fiskehusen. Här är det trähusen som dominerar och de typiska tvåvåingshusen benämns ofta Tallinnhusen. Med ett centralt placerat trapphus i sten finns fyra lägenheter, två på vardera sidan om trapphuset. Grönskan runt omkring är bedårande på våren och allt som oftast finns de gamla vedförråden kvar i trädgårdarna. Här finns även Telliskivi, ett gammalt industrikomplex vars slitna charm blivit en sprudlande plats för all typ av kreativitet när det gäller konst, högklassiga restauranger i udda stil och olika typer av utomhusaktiviteter som marknader. Här går det att köpa allt från begagnade hushållsprodukter från sovjettiden som chicka boutiqe-kläder. Eller avnjuta en lokal öl i skuggan av ett träd. Inte minst matmarknaden är populär när man kan njuta av det numer utmärkta estländska köket. Alldeles i närheten, vid järnvägsstationen Baltijaam, hittar man den traditionella marknaden med färsk frukt, fräscha grönsaker men även kläder.

Det 170 meter höga TV-tornet som byggdes för de olympiska spelen i Moskva är ett känt landmärke. Utsikten är häftig och har du inte höjdskräck ställer du dig på glasgolvet med fri sikt nedåt. Botaniska trädgården, Pirita hamn och strand samt den speciella kyrkogården som ligger bredvid TV-tornet och Birgitta-klostrets ruiner i närheten är alla värda besök. Men du kanske nöjer dig med de 250 trappstegen i tornet av Oleviste kyrka i Vanalinn även om den 700 år gamla kyrkan i sig själv är en tillräcklig sevärdhet.

I Sokos Hotel Viru finns ett KGB-museum i två hemliga kontrollrum på 23: e våningen som användes av den sovjetiska säkerhetspolisen. Det finns guidning på svenska där man får reda på hotellets historia och hur polisen spionerade på gäster och invånare. Turen avslutas med att du kan njuta av den sovjetiska periodens favoritdrink, Hammaren och skäran.

Avslutningsvis får du inte missa strandpromenaden med monumentet Russalka Memorial. Monument föreställer en ängel som håller i ett kors men korset togs bort under den sovjetiska perioden. Efter självständigheten återmonterades det, den blå-vit-svarta estniska flaggan blev åter tillåten liksom att tala estniska.

Det finns mycket att utforska i denna stad som har mycket mer att bjuda på än sin gamla stadskärna.

Färja

Färja går dagligen från Stockholm. Här hittar du bokning av färja.

Även om du skall vidare till kontintenten är det här en alternativ väg till färja från sydsverige. Baltikum har ett flertal trevliga platser att stanna till vid.

Camping i Tallinn hittar här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.