Nästa artikel
Försäkring av husbil: Detta ska du tänka på
Guide

Försäkring av husbil: Detta ska du tänka på

Publicerad 19 april 2023 (uppdaterad 20 december 2023)
Det finns flera viktiga saker att ha koll på när du väljer husbilsförsäkring. Följ vår guide så kan du njuta av resan!
Innehåll

Försäkringen är en av de viktigaste delarna i husbilsägandet. Det gäller att ha koll på villkoren och jämföra olika försäkringsbolag – då kan du tryggt ge dig ut på campingsemester.

Husbilsförsäkringar är mer omfattande än vanliga försäkringar för personbilar. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste detaljerna du behöver ha koll på.

Jämför försäkringsbolag och försäkringspremier

Det första du ska göra är att jämföra villkoren i olika husbilsförsäkringar. Det behöver inte vara så invecklat som det låter.

  • Börja med att fundera igenom vad som är viktigt för dig. Kanske åker du ofta ut i Europa, och behöver en försäkring anpassad för det? Kanske behöver du en extra drulleförsäkring för prylarna i husbilen?
  • Gå sedan in på Konsumenternas Försäkringsbyrå som har en oberoende jämförelse av olika försäkringsbolag.

Du kan få en offert hos de flesta försäkringsbolag direkt på nätet. Men tänk inte bara på kostnaden. En lägre premie kan vara kopplad till sämre villkor eller en självrisk som är hög.

I vissa fall är självrisken också en procentsats på värdet. En självrisk på 20 procent kanske inte låter så mycket, men om reparationen kostar 100 000 kronor blir det ganska mycket pengar.

En annan skillnad kan vara hur stora belopp som försäkringen täcker. Skyddet varierar ofta mellan 20 000 och 80 000 kr. Det kanske inte räcker om du tar med dyra cyklar eller prylar på semestern.

Se gärna över husbilsförsäkringen en gång om året och jämför premierna på nytt.

Du kan i vissa fall spara pengar på att använda samma försäkringsbolag för din husbil som för andra försäkringar, exempelvis hemförsäkring och bilförsäkring.

Försäkringen är en av detaljerna du kan ta för vana att kolla innan det är dags att ställa på husbilen för säsongen. Här är vår checklista med andra saker som är bra att kolla.

Ta för vana att kolla försäkringen i samband med att du kör igång husbilssäsongen.

Hur beräknas försäkringspremien?

Det är många olika faktorer som ligger bakom hur dyr försäkringen är, bland annat ägarens ålder, bostadsort och typ av bostad samt husbilens ålder och modell. Även körsträckan spelar roll: ju längre du kör, desto dyrare blir försäkringen.

Hur säger jag upp försäkringen?

  • Om du ska ställa av husbilen kan du oftast pausa försäkringen, eller använda en särskild avställningsförsäkring eller garageförsäkring.
  • Vill du byta försäkringsbolag, tänk på att du kan ha bindningstid kvar på din nuvarande försäkring. Den brukar ofta vara på ett år.

Olika typer av husbilsförsäkringar

  • Alla som äger en husbil som är påställd behöver ha en trafikförsäkring. Den ger ett grundläggande skydd och ersätter personskador och sakskador som orsakats på andra föremål och fordon med husbilen.
  • De allra flesta väljer också till en halvförsäkring som ger ett betydligt bättre skydd för inte så mycket mer pengar. Då omfattas även skador på din egen husbil. Detta är vanligaste valet för den som har en lite äldre husbil.
  • Bäst skydd ger en helförsäkring, men då blir kostnaden också lite högre. Kostnaden är dock oftast inte särskilt hög sett till husbilens värde. En helförsäkring rekommenderas för alla som har en nyare husbil.
  • Det finns också olika typer av assistansförsäkringar som kan vara bra att ha om något oförutsett händer – till exempel soppatorsk eller punktering. Även där har Konsumenternas Försäkringsbyrå en bra jämförelse som du hittar här.

Det kan vara bra att kolla om exempelvis solcellspaneler och andra tillbehör täcks av husbilsförsäkringen.

Behöver jag en extra försäkring för förtältet?

Oftast inte. Förtält och många andra husbilsspecifika saker ingår oftast i skyddet i en vanlig husbilsförsäkring. Den brukar också omfatta vissa läckageskador och annat som kan inträffa.

Försäkring för att hyra ut husbilen

De allra flesta husbilsförsäkringar gäller inte för den som hyr ut sin husbil. Då kan du behöva teckna en extra uthyrningsförsäkring.

Läs gärna vår checklista till vad du ska tänka på när du hyr ut din husbil.

Vad är semesteravbrott?

Semesteravbrott ingår i vissa husbilsförsäkringar och innebär att du får kontant ersättning för de dagar som husbilen inte kan användas, till exempel om den skulle gå sönder.

Husbilsförsäkring för medlemmar

Det finns flera husbilsförsäkringar för dig som är medlem i olika klubbar eller organisationer.

  • För medlemmar i Caravan Club finns till exempel en särskild försäkring framtagen tillsammans med försäkringsbolaget Watercircles. Denna försäkring går dock sedan 2021 bara att teckna som ”årsförsäkring”, det vill säga med samma försäkringsskydd oavsett om husbilen är påställd eller avställd.
  • Ett annat exempel är Varsam Försäkring som har försäkring av husbil och husvagn för medlemmar i Husbilsklubben.
  • Även Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen) har en husbilsförsäkring för medlemmar.

Gäller försäkringen om husbilen är uppställd och avställd?

Det beror på. Här behöver du kolla de specifika villkoren i din försäkring eller den försäkring du vill teckna. Hos exempelvis Caravan Club gäller försäkringen när husbilen är uppställd, även utomlands, och om den är avställd – men bara med en tilläggsförsäkring.

Kan jag åka utomlands med min husbil?

Ofta, men inte alltid. Vissa försäkringsbolag kräver att du kontaktar dem och uppger om du planerar att åka utomlands med husbilen under säsongen, men du behöver inte uppge vart du ska åka eller exakt när.

Ska du köpa ny eller begagnad husbil? Följ våra guider här nedan!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.