Nästa artikel
Kolla husbilen inför säsongen – snabbguide med det viktigaste
Guide

Kolla husbilen inför säsongen – snabbguide med det viktigaste

Publicerad 14 mars 2023 (uppdaterad 2024-03-11 14:09)
Äntligen är det dags att ta fram husbilen eller husvagnen! Läs vår guide och följ checklistan så får du en toppenstart på sommaren.
Innehåll

När det börjar bli dags att byta till sommardäck på bilen brukar många också ta fram husbilen ur vinterdvalan – förutsatt att du inte är en vintercampare och haft husbilen igång även på vintern.

Det finns en hel del du behöver ha koll på när husbilen ska väckas till liv inför våren och sommaren. I den här guiden tipsar vi om det viktigaste, och det finns många fler smarta tips i den här artikeln som är exklusiv för våra prenumeranter och digitala Premium-medlemmar. Du kan enkelt bli medlem här.

Ställ på och försäkra

Det första du kan göra är att ställa på fordonet i Transportstyrelsens app om det varit avställt. 

Kolla också med försäkringsbolaget om fordonets försäkring aktiveras automatiskt när det ställs på eller om du behöver sätta igång försäkringen manuellt. Du vill inte riskera att åka runt oförsäkrad.

Serva och besiktiga

Boka service och besiktning av fordonet i god tid. Väntetiderna brukar vara mycket längre på våren när många vill ta ut sina fordon samtidigt.

Innan du besiktigar fordonet är det smart att ta hjälp av någon som kollar om bromsljus, blinkers, strålkastare och belysningen på registreringsskylten fungerar. Det är vanliga missar på besiktningen som kan resultera i en ”tvåa” – underkänt resultat.

Läs mer om kontrollbesiktning av husbilar och husvagnar.

I dessa tider är det brist på många varor, och det gäller även tillbehör och delar till husbilar som exempelvis däck. Tänk igenom tidigt om du behöver nya tillbehör eller däck så kanske du slipper vänta.

Kanske tvättade du husbilen redan inför vinterförvaringen? Om inte, eller om fordonet blivit nedsmutsat eller dammigt – läs vår guide till hur du tvättar husbilar och husvagnar på bästa sätt.

Gör en snabbkoll

Vissa saker kan du enkelt kolla själv på fordonet utan att vänta på servicetid. Det gäller till exempel däckmönstret, lufttrycket, kupéfiltret, torkarbladen och spolarvätskenivån.

Det finns vissa ventiler och kranar som du behöver stänga. Dessa kan du läsa mer om här.

Andra småsaker som är nog så viktiga att komma ihåg är att byta batteri i brandvarnaren och koppla på bodelsbatteriet. Har du inte kunnat underhållsladda husbilen under vintern kan det vara helt urladdat. Om det inte fungerar att väcka liv i batteriet med en laddare behöver du köpa ett nytt.

Ställ in och koppla gasolflaskan och vrid på gasol­kranarna. Ta ut torrbollar och annat som håller torrt i bodelen under vintern. Leta efter spillning från möss och råttor.

Provkör!

Dags att ta ut husbilen på en första vårtur! Här finns det några detaljer som är bra att kolla och dessa kan du läsa mer om här. Du kan också läsa om hur du monterar cykelhållare och lasthållare.

Varför inte ta en tur med övernattning i närområdet och samtidigt passa på att använda kyl, frys, spis, vatten och värme, för att testa om allt fungerar?

En mer utförlig checklista med 17 åtgärder för bildelen och 20 åtgärder för bodelen hittar du här.

En rejäl tvätt är ett bra sätt att börja säsongen på.

Motorn ska servas enligt serviceboken.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.