Nästa artikel
Tvätta husbilen eller husvagnen – så gör du
Guide

Tvätta husbilen eller husvagnen – så gör du

Publicerad 24 augusti 2022 (uppdaterad 2024-05-28 08:45)
Ett rent fordon är mycket roligare att åka på semester i! Här är redaktionens bästa experttips på hur du tvättar husbilen och husvagnen på ett effektivt sätt – utan att detaljerna tar skada.

Att tvätta en husbil eller husvagn är inte riktigt lika enkelt som en vanlig personbil. Den tydligaste skillnaden är att campingfordonet är större, så ofta behövs någon form av specialhall, men också att man får vara försiktigare med fönster, ventiler, väggar och limfogar.

Många kanske därför drar sig för att tvätta fordonet, men det är fel väg att gå. En ren husbil gör enorm skillnad för resan, och den som tar hand om sitt fordon och vårdar det ordentligt får dessutom tillbaka i form av mer betalt när det är dags att sälja. Husvagnen eller husbilen är ju ditt ”andra hem”, och då är det ju ingen dum idé att vårda den därefter!

Det finns några viktiga tips och knep som kan vara bra att tänka på vid tvätt av fritidsfordon. Om du följer vår guide så undviker du att göra de vanligaste missarna!

En allmän tvätt kan funka riktigt bra om man håller koll på höjden och förstås att man inte står i vägen för andra. Ibland får man tvätta halva husbilen och sedan backa in och tvätta andra halvan.

Hur tvättar jag husbilen eller husvagnen?

 • Köp en tvättborste med långt teleskopskaft. Stäng alla fönster och luckor.
 • Börja med att skölja av smuts som sitter ”löst” med vanligt vatten.
 • Använd avfettning vid behov (men inte på plastdetaljer), annars räcker det ofta med såpa eller liknande.
 • Grundprincipen är att låta smutsen ”åka nedåt” från taket till golvet. Börja alltså med taket och avsluta med att göra rent fälgarna. Eventuellt kan du använda en helt egen svamp eller borste till fälgarna eftersom de ofta är extra smutsiga.
 • Använd alkaliskt avfettningsmedel, men inte på fönsterrutorna i bodelen. Spola av.
 • Schamponera bilen med en svamp och gärna en lite större hink. Spola av.
 • När du spolar taket, var försiktig och använd en stege med plattform.

Läs fler smarta tips här – till exempel om vilka delar av husbilen du INTE ska spola vatten på och varför det är extra viktigt att göra rent taket, trots att det är den svåraste biten.

Vilka medel ska jag använda?

Undvik extra starka medel som exempelvis stark avfettning som kan skada vissa material på fordonet. Det finns särskilda rengöringsmedel framtagna för campingfordon. På vissa ytor ska du undvika avfettning helt, som till exempel plast. Följ instruktionerna som kom med fordonet för att undvika jobbiga misstag och att någon panel till exempel blir missfärgad. På fönster med akrylglas ska du använda speciella rengöringsmedel som inte gör skada.

Här kan du läsa om varför du ska använda alkaliskt avfettningsmedel och när det kan vara okej att använda starkare petroleumavfettning.

Kan jag använda högtryckstvätt?

Att använda högtryckstvätt är vanligt på personbilar, men för husbilar och husvagnar lyfter vi ett varnande finger. En mjukare vattenstråle är ofta bättre för fordonets material. Om du trots allt använder högtryckstvätt så håll gärna större avstånd än till en personbil – ungefär en meter.

Leverantörerna avråder från att använda högtryckstvätt överhuvudtaget eftersom det höga trycket kan skada tätningar och lister som i sin tur kan göra att fukt tränger in i fritidsfordonet. Du kan läsa fler tips här!

Kan jag tvätta hemma på garageuppfarten?

Nej, det är ingen bra idé. Att tvätta utan oljeavskiljare gör att smutsen bara rinner rakt ned i brunnen, och det är dessutom olagligt i många kommuner. Även en enkel vattenavsköljning avråder vi helst från då smutsen i sig kan innehålla miljöfarligheter.

Hur ofta ska jag tvätta husbilen?

Det är svårt att säga. Ibland är husbilen mer smutsig än du tror, även om den ser ren ut. Den kan ha en tunn hinna av smuts och stänk som inte syns på håll men som är bra att tvätta bort. Många väljer att tvätta av fordonet före och efter säsongen. För den som åker långt och ofta kan det vara bra att tvätta av fordonet en eller några gånger under säsongen.

Var ska jag tvätta husbilen?

Eftersom campingfordon är stora går de inte alltid in i en vanlig tvätthall. Husbil & Husvagn har samlat ihop en lista på ställen runt om i Sverige med större tvätthallar där du kan tvätta ditt fordon. Se listan här!

Tänk på detta när du tvättar husbilen eller husvagnen
 • Om du överlämnar tvätten till ”proffs”, kolla att de har koll på konsten att tvätta fritidsfordon. Bland annat repas fönster­ rutorna extremt lätt. 
 • Automattvätt avråder vi från helt, oavsett om den har borstar eller ej. 
 • Undvik högtryckstvätt eftersom det kan skada eller tränga in i fritidsfordonens fönster, skarvar, luckor och ventiler. Vanlig slang och mjuk borste räcker. 

 • Använd inte starka kemikalier, särskilt inte stark avfettning, då det kan skada tätningar och limfogar på bodelen. 

 • Vissa drivmedelsstationer har tvättmöjlighet och höga portar.
 • Det kan vara en god idé att ringa specifika lastbilstvättar innan, då de kan ha fullt. (Fritidsfordon hör som bekant inte till deras huvudsakliga kundgrupp.) 

 • Tänk på att även markisen och solskydden behöver tvättas ibland. Kom ihåg att inte rulla in markisen förrän den är helt torr!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.