Bild
Nästa artikel
Med fritiden som vapen

Med fritiden som vapen

Redaktionsbloggen

Det som idag ses som helt självklart har inte alltid varit det. Vår fria tid, fri från arbete, slit och släp är inget som alltid funnits. Egentligen kom det sig av industrialismen men många reste farhågor. Hur skulle gemene man egentligen utnyttja den arbetsfria tiden? Skulle det bli ett leverne i syndens tecken med okulturella inslag och supande?

Det kanske till och med skulle bli vulgärt. Jo, för du vet väl hur vulgär definieras? Det är sådant som så kallat fint folk anser utmärkande för så kallat vanligt folk. En nog så träffande beskrivning som säkert inkluderar att de vulgära inte gjorde som de fina. Kanske till och med att de fina många gånger avstod från det roliga bara för att få fortsätta att vara fina.

Då och då stöter man på små finurliga undersökningar som visar att de värsta farhågorna besannades. För ett tag sedan skrev jag om en engelsk undersökning som visade att de som med sitt mobila boende levde i synd och skam minsann fick ett lyckligare liv. Mycket lyckligare till och med, inte bara under själva boendet utan även efter. Äktenskapet fick sig en injektion av lycka i avsaknad av måsten, något som det knappast hade behövts en undersökning för att fastställa.

1938 beslutades att en semester skulle införas. Två veckor var den och nog var det många som var tveksamma. Det var inte långt efter det att 8-timmars dagen kommit till stånd och tiderna präglades av ekonomisk kaos och oro. I och med detta så kom begreppet fri tid som sedermera blivit fritid. För oss frälsta numer följt av sfordon. Men innan dess fyllt av cykel och tält. Naturen var det som gällde, gärna den näraliggande eftersom benens kraft inte kan jämföras med den kraft vi nu begåvat transportmedlen med och innehållet i våra mobila boenden idag är säkert mer än de flesta fina kunde unna sig ens i de bästa stunder.


Runt 1968 passerades ungefär 50 000 husvagnar, men inte förrän ungefär 2006 nåddes samma siffra för husbilarna. Motordrivna mobila boenden är väl inte mycket yngre än fordonen i sig och de flesta tidiga försök var med dagens mått mätt ganska taffliga. Men, de var fyllda med charm. De var i stort sett unika och byggdes inte i särskilt många exemplar.

En mässa som Elmia måste te sig som något från en annan planet trots att det inte gått mer än en mansålder sedan alltihop startade.

Så, vadan denna utläggning? Jo, jag kommer att visa på lite bilder på äldre fordon. Milt sagt unika och spektakulära. Du kan ju titta på den husvagn från 1934 som jag lade ut idag. Något som får de nyaste och längsta husvagnarna att blekna. Inget går upp mot vintagecharmen. Även om det inte var så många som hade råd förstås. Inte ens med bilen som skulle dra den. Bilen kom ju inte i allmän ägo förrän på 60-talet. Det är inte mer än femtio år sedan. Halva den förväntade livslängd de som föds idag kanske får.

Idag är det självklart att kunna ta sitt mobila boende och njuta av sydeuropas värme när kung Bore tar sitt grepp om oss här i norr. Det är orsaken till att det kommer allt mer av tips om vägar och platser att besöka.

Vissa drar sig ändå för att åka iväg. Undrar om det verkligen kommer att fungera, lite räddhågsna även då fritiden omfattar all tid. Som vi har förmånen att ha exempelvis efter pensionen. Nu ska jag inte raljera, jag som varit rullandes i Europa sedan sent 60-tal. Men jag har hunnit uppleva mycket, träffat underbara människor och sett platser som få hunnit se. Eller kanske ens hinner se innan det är försent.

Jag tycker helt enkelt du ska ta ditt mobila boende och fara iväg från tvekan och kyla. Verkligen utnyttja de fantastiska möjligheter som vi har. Njuta av värmen, vackra medeltidsstäder eller vad som nu kan locka dig. Inte ta den invanda charterresan utan prova på något nytt. Jag är övertygad om att du kommer att uppskatta det. Sova i din egen säng, laga din egen mat om du vill. Vi får så många vittnesmål om lyckan i denna resandeform. Njuta av Greklands fantastiska natur. I början av april kanske när det är som allra vackrast och allt täcks i fantastiska färger med snöklädda berg i bakgrunden. Känna doften av de blommande apelsinträden och verkligen njuta av livet. Något du kan läsa mer om i ett kommande nummer av tidningen.

Egentligen är det inte svårare än att inte vända bilen och börja köra hemåt. Och våga ta steget och leva efter devisen att idag är första dagen av resten av ditt liv. Ditt lyckligare liv.

Det kanske blev som belackarna trodde ändå. Vi kom att utnyttja fritiden till annat än att bara förkovra oss. Men att det blev den vitamininjektion som det blivit för oss som är frälsta hade de nog inte kunnat förutse i sin vildaste fantasi. Ta steget du också.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.