Bild
Nästa artikel
Lucka 14 i vår adventskalender

Lucka 14 i vår adventskalender

ADVENTSKALENDER

Nedräkningen fortsätter! Vi bjuder dagligen på en överraskning fram till jul. Det kan vara våra mest lästa artiklar, roliga videor och något som får dig att glömma julstressen och vinterns väder. Se vad som döljer sig bakom vår fjortonde lucka.

CRAFTER TAR UPP KAMPEN MED DUCATO

Fiat Ducato är det i särklass vanligaste chassit bland husbilarna men nu tar Volkswagen upp kampen med sin helt nykonstruerade Crafter.
 

Det tidigare samarbetet med Mercedes då Crafter delade chassi med Mercedes Sprinter upphör och den helt nya Crafter kommer att tillverkas i en nybyggd fabrik i Września i centrala Polen. Den nya fabriken kommer att sysselsätta i storleksordningen tusen personer.

Förväntningarna på den nya modellen är höga och med tanke på satsningen måste den bli lyckad. Som Fiat Ducato, Ford Transit och Mercedes Sprinter är det i grunden en transportbil som även finns med plåtkaross som lämpar sig som bas för s.k. plåtisar och andra typer av husbilar från nakna chassin.

Visuellt finns vissa likheter med VW Passats front med en bred och inte så hög grill som fortsätter ut i liggande breda LED-strålkastare med automatisk avbländning vid möte medan instrumentbrädan har stora likheter med den i VW Golf och förarmiljön kan även jämföras med VW T6. Miljön beskrivs som ombonad och personbilsinfluerad med stora fönster och backspeglar med vidvinkelfunktion. Backkamera sägs bli tillval och en stor skärm visar vad som händer bakom bilen.

Det finns ett omfattande utbud av assistanssystem men vad som kan komma att användas för husbilar är mer oklart. Sidvindsstabilisering, automatbroms, multikollissionsbroms, filhållare, adaptiv farthållare, parkeringsassistans och släpvagnsassistans finns på programmet. Crafter kan även fås med en ny funktion, en elektromekanisk styrning som aktivt kan gripa in vid exempelvis ett filbyte om en snabbare bil närmar sig bakifrån. Systemet fungerar med radarsensorer som har en räckvidd på 80 meter.


De nu visade versionerna finns med tre tvärställda motoralternativ, 75 kW, 103 kW samt 130 kW som samtliga har en sexväxlad låda eller en åttastegs automat. Dessa uppfyller förstås de nya kraven för Euro-6 och använder sig av SCR reningssystem. Till att börja med gäller framhjulsdrift men i början av 2017 ska det även presenteras en fyrhjulsdriven version som bygger på Haldex-principen. Med detta stiger också totalvikten från 3,5 ton i steg upp till 5,5 ton men då blir det tvillinghjul på bakaxeln.

Crafter finns i tre karosslängder, 598, 683 samt 739 centimeter och i tre höjder. Den inre bredden anges till knappt 180 vilket lär bli i smalaste laget för tvärställda bäddar.

Taggar: Dagens tips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.