Nästa artikel
Får jag tömma toakassetten i toaletten hemma?
Fråga experterna

Får jag tömma toakassetten i toaletten hemma?

Publicerad 5 oktober 2023 (uppdaterad 5 oktober 2023)
Att tömma eller inte tömma i toan hemma – det är frågan. Här är svaret!

Får jag tömma toakassetten från min husbil eller husvagn i den vanliga toaletten hemma?

Det är en fråga som ofta diskuterats i olika husbilsforum. Det som väcker frågor är bland annat kemikalierna, finns det restriktioner för var de får hällas ut?

Husbil & Husvagn skickar frågan vidare till Hasse Johannesson i husbilstäta Borgholms kommun, som har hand om ställplatserna i området.

Han svarar snabbt:

”Det låter rimligt att du ska kunna tömma din kassett från din egen husbil i din privata toalett hemma som du dessutom betalar VA-avgift för,” skriver han och fortsätter:

”Förutsatt att den endast innehåller det som kommer från din egen kropp samt toapapper och eventuella toakemikalier, men det är ju en självklarhet i dagens upplysta samhälle.” 

För att vara på den säkra sidan dubbelkollar han även med en kollega på kommunens VA-verksamhet – och får medhåll. Det är okej att tömma toakassetten i sin egen toalett.

Men det här gäller inte alla toaletter, utan enbart den egna toaletten därhemma, är Hasse Johannesson noga med att påpeka:

”Det är däremot inte tillåtet att tömma kassetten i toastolen i någon servicebyggnad, offentliga toaletter eller liknande. Det förekommer ibland och det är ett riktigt griseri som dessutom sätter husbilsturismen i väldigt dålig dager. Är du i väg på resa ska du tömma på för ändamålet upprättade tömningsstationer”, skriver han.

Att det är förbjudet handlar med andra ord om hygien och allas trevnad, inte om att det är olämpligt i sig att tömma i en vanlig toalett.

Värt att poängtera är också att tömma lite åt gången mellan varje spolning, för om man tömmer alla 19 liter i ett svep är risken för avloppsstopp och trist odör överhängande.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.