Nästa artikel
Fråga experten: Finns vettiga och moderna dragbilar?
Fråga experterna

Fråga experten: Finns vettiga och moderna dragbilar?

Publicerad 24 januari 2023 (uppdaterad 24 januari 2023)
Jag blir inte riktigt imponerad av moderna dragbilar, skriver en läsare.

Fråga: Läste ert långtest med och utan släp och blir inte direkt imponerad av dagens moderna bilar. Jag har en 5–6 år gammal bil och kör en husvagn med en totalvikt på 1 600 kilo på cirka 0,8 liter/mil i förbrukning. Finns det några sådana bilar nu över huvud taget?

Vad skall man välja om man vill köpa en ny bil? Man vill ju inte efter så många år öka koldioxidutsläppen. Vill gärna se ett sådant test i Vi Bilägare framöver.

Jan Andersson

Svar: Du uppmärksammar ett problem som många bilägare har. Det är inte många elbilar som klarar släpvagnar med den totalvikt du nämner, eller ens är i närheten av den räckvidd din bil har. Särskilt inte om man ska hålla sig till bilar med ett överkomligt pris.

Hyundai Ioniq 5 gjorde bra ifrån sig vid vårt test. Och den får dra 1 600 kilo. Men redan med hälften av vikten av din husvagn på kroken (750 kilo) sjönk elbilens räckvidd till 24 mil vid hösttemperatur. Så du får nog snegla mot laddhybrider, eller möjligen en etanoldriven dragare. Alternativet är att vänta och behålla gamla bilen några år till.

Ett mer utbyggt nät av laddmöjligheter kommer att underlätta resandet med släp också efter elbilar. Vi återkommer i denna fråga.

Frågan har tidigare publicerats på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.