Nästa artikel
Fråga experten: Vad gäller kring bruttovikt och totalvikt?
Fråga experterna

Fråga experten: Vad gäller kring bruttovikt och totalvikt?

Publicerad 28 november 2022 (uppdaterad 9 februari 2023)
Hur ska man tolka Transportstyrelsens svar, undrar en läsare.

Fråga: Jag har nyligen tagit släpvagnskort och har försökt att läsa på mer om vikter eftersom man så klart vill följa reglerna. Men det som får mig att undra är det här med bruttovikt.

Jag använde mig av Transportstyrelsens släpvagnskalkylator för att kolla upp ett ekipage. Skrev in regnummer för bilen och släpet. Valde BE som körkortsbehörighet och då står det att högsta sammanlagda bruttovikt för bil och släp är 6 000 kilo.

Samtidigt säger Transportstyrelsen: “Reglerna säger att om du har en BE-behörighet så får bil och släp inte ha en totalvikt överstigande 7 000 kg. Alltså totalvikten får inte överstiga 3 500 kg på varken bil eller släpvagn. Det ger en möjlig totalvikt på ekipaget på 7 000 kg.

Sedan kan bilen vara begränsad. Det kan ge en möjlig bruttovikt på 6 000 kg. Då är det den som styr. Denna har inte med körkortet att göra utan fordonens begränsning i den tekniska konstruktionen.”

Hur ska man tolka Transportstyrelsens svar? Jag vill ju veta vilken vikt man ska gå efter, om det är totalvikt eller bruttovikt?

”Viktig fråga” 

Svar: Regeln säger att: ”Med BE-behörighet får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och ett eller flera släp kopplade till bilen. BE-behörigheten har inte någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter. Dock får inte släpets eller släpens sammanlagda totalvikt vara över 3 500 kg.”

Bruttovikt är ett fordons tjänstevikt plus last. Den är i och för sig bra att hålla reda på. Det viktiga är dock att fordonets maxlast inte överskrids. Ditt exempel innebär troligen att något, eller båda, av fordonen inte klarar den maximala totalvikten på sju ton, enligt vad ditt körkort tillåter, men heller inte högre sammanlagd bruttovikt än sex ton. Det vore lättare att bara tala om totalvikt och överlåta åt föraren att inte överskrida max tillåten last på något av fordonen i ekipaget.

Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Frågan har tidigare varit publicerad på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.