Nästa artikel
Kan vi låta bilen stå kvar utomlands?
Experten svarar

Kan vi låta bilen stå kvar utomlands?

Publicerad 6 november 2022 (uppdaterad 6 november 2022)
Personen på bilden är inte den som ställt frågan.
Måste vi registrera om bilen, undrar en man som tillbringar mycket tid i Portugal.

Fråga: Jag har en bil som vi tänkt ställa i Portugal för att använda när vi är där, cirka åtta veckor om året. Måste vi registrera om den? Jag har försökt söka på nätet men får bara fram information om att ta med bilen som flyttgods, vilket inte är aktuellt. Vi vill bara ha den där och använda när vi är där.

Micke

Svar: Enligt EU-bestämmelser gäller att ”om du behåller din bostad i ditt hemland men vistas i ett annat EU-land i högst sex månader, behöver du inte registrera din bil där eller skatta för den. Bilen kan fortsätta vara registrerad i ditt hemland.”

Via Portugals officiella hemsida (eportugal.gov.pt) kan man också läsa följande: ”Om du är medborgare i ett annat EU-land och har ett andra hem i Portugal måste du registrera ditt fordon i Portugal om det har importerats enligt förfarandet för tillfällig import i mer än sex månader, oavsett om det är i följd eller inte, under en period av tolv månader.” Vi kan inte tolka det som annat än att om bilen blir kvar längre än sex månader i Portugal så måste den registreras i Portugal.

Transportstyrelsen meddelar: ”Fordon som finns utomlands under större delen av året (längre än sex månader) ska registreras i det land där de befinner sig.” Det är i och för sig lite märkligt eftersom det är tillåtet att köra en utlandsregistrerad bil i Sverige under maximalt ett år.

Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Frågan har tidigare publicerats på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.