Bild
Nästa artikel

Åka runt eller igenom Österrike?

Fråga experterna

Hur åker man lättast till Kroatien, och bör man undvika att åka igenom Österrike? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej! Planerar att åka till Kroatien i sommar och funderar på olika vägval. Ska man åka genom Österrike eller runt Österrike? Tydligen ska det vara mycket dyrt i Österrike? Har en husbil på 4 000 kg.

/Thomas
 
Svar: För många har det blivit lite av en sport att ta sig igenom Österrike utan att åka på motorvägarna. Inte minst gäller det dem som har husbilar tyngre än 3 500 kg. Dessa måste skaffa en så kallad Go Box som elektroniskt räknar ut att de ska betala en kraftig avgift på motorvägarna. Även lättare fordon måste betala, men då med en klisterlapp (vignette) som kostar 7,50 euro för tio dygn.
Jag har själv åkt lite olika spår genom Österrike och undvikit motorvägarna. Det är inte särskilt svårt med en bra karta och ännu lättare med gps där du ofta kan välja en rutt utan motorväg. De alternativa vägarna är oftast av bra kvalitet utan allt för branta serpentiner.
Med Kroatien som mål går det förstås att ta östligare rutter. Genom Polen, Tjeckien, Slovenien och kanske Ungern. Men även i dessa länder måste du betala på motorvägar och vissa förbifarter kring storstäder. Bilar under 3 500 kg köper ofta en vignette eller betalar i betalstationer. Tyngre fordon debiteras lite högre avgifter och på olika sätt. 
På den här länken kan du klicka dig vidare till olika länder och deras turistinformation: www.husvagn.com/Default.asp?path=11255&pageid=16937.
/Anders Witt
 
Åker du runt eller igenom Österrike? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.