Nästa artikel
Alternativ till gröna påsen
Fråga experterna

Alternativ till gröna påsen

Publicerad 19 augusti 2010 (uppdaterad 15 augusti 2013)
Finns det alternativ till sanérmedel? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Tack för en bra tidning, många tips och trevliga resemål!

Vi är nyblivna ägare till en Bürstner, har redan avverkat en del mil inom Sveriges gränser, lyxigt att kunna parkera några meter från en strandkant eller i en havsvik, otroligt!
Några frågor; vår toalettank, för att förhindra dålig lukt, brukar vi använda små gröna påsar med flytande doftämne i. Dessa är rätt dyra, ca 12 kr/styck, speciellt gjorda för husbilstanken.
Kan man byta ut dessa mot något annat medel, utan att förstöra tanken?
Vi är tacksamma för tips och önskar alla en fortsatt trevlig husbils- husvagnssommar i vårt vackra land.
/Lars o Margareta S
 
Svar: Hej Lars och Margareta!
Sanérmedlets främsta uppgift är att förhindra bakterietillväxten i tanken, men det innehåller även parfym för att ”maskera” den doft som bildas.
Sanérmedel finns av många fabrikat, och i både flytande form och i pulverform. Effektiviteten hos de olika fabrikaten varierar, och enda sättet är att prova sig fram till ett medel man tycker fungerar bra. (Att rådfråga andra husbilsägare om deras erfarenheter, är ett annat bra sätt). Generellt gäller dock, att de i flaska är något billigare – under förutsättning att man doserar enligt anvisningarna. 
Det finns även en typ av fläktventilator (SOG), som ska göra att man inte behöver använda sanérmedel. Många ägare till husbilar med SOG-ventilator väljer dock att komplettera med en mindre mängd sanérmedel.
Givetvis finns det också husbilsägare som provat helt andra typer av medel. Såpa är ett sådant, liksom något av de medel man förvarar löständerna i under natten. Effekten av dessa ”undermediciner” vågar jag dock inte uttala mig om.
/Lars Erik Paulsson
 
Gör du på något annat vis? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.