Bild
Nästa artikel

Bo i husbil på Italiensk lantgård?

Fråga experterna

Hur gör man om man vill bo i husbil på en lantgård i Italien? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hejsan! Vi planerar att åka till Italien (Toscana) i maj och önskar tips om att bo på lantgård med husbil. Kan ni hjälpa oss?

/Gert Åsman, Sävedalen
 
Svar: Grundidén med ”Bo på lantgård” är ju egentligen att bonden ska få hyra ut logi till dig som gäst. Det betyder att du som redan har din logi med dig i form av campingfordon måste erbjuda bonden något annat än rumshyra.
Min erfarenhet är att inställningen till oss i husbil blivit mer och mer positiv under åren. Bo på lantgård-värdarna var till en början lite avvaktande. Nu förstår de att vi är många och att vi givetvis vill betala för oss.
Det betyder att alltfler lantgårdar numera välkomnar även oss med campingfordon. Man räknar med att vi äter i deras restaurang och att vi handlar av deras produkter.
I Italien myllrar det av sådana här lantgårdar, agriturismo-ställen. Inte minst finns de i Toscana, där du hela tiden ser deras skyltar längs vägarna. Skylten på bilden är plåtad i södra Toscana.
Börja med att kolla på två webbsidor som ger ett smakprov på gårdar: www.agriturist.it och www.agriturismo.com. Men jag vill nog ändå rekommendera att du letar när du är på plats där nere. Det finns, som sagt, hur många ställen som helst.
Tänk på att du inte kan räkna med någon service, typ toatömning eller påfyllning av vatten. Det här är ju inga campingplatser eller ställplatser.
I Italien finns även en speciell organisation av lantgårdar som riktar sig direkt till husbilsfolket: www.fattoreamico.it. Som du kan se på deras hemsida så finns möjligheten att besöka cirka 260 gårdar över hela Italien. Det förutsätter att du har köpt organisationens bok med presentation av gårdarna, som kostar 32 euro. Dessa gårdar erbjuder dig övernattning gratis, men lantbrukarna utgår givetvis från att du köper några flaskor vin, några ostar eller vad de nu har i sortimentet.
I Frankrike finns för övrigt en snarlik organisation med över 800 gårdar där du är välkommen: www.france-passion.com.
/Anders Witt
 
Vad har du för erfarenheter med att bo på lantgård i husbil? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.