Bild
Nästa artikel

Byta oljefilter varje gång man byter motorolja?

Fråga experterna

Behöver man byta oljefilter varje gång man byter motorolja, eller räcker det med vartannat år? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej,

Jag har en husbil med dieselmotor, Fiat 2,3 JTD. Liksom många andra husbilar rullar den ofta inte mer än 600-800 mil per år. Att då följa serviceintervallerna är väl inte lämpligt, utan jag byter motorolja en gång per år, varje höst. Men min fråga är om jag behöver byta oljefilter varje gång eller om det räcker med att göra det vartannat år.
/Bernt Persson
 
Svar: Hej,
Att byta olja på hösten, i stället för på våren, är ett klokt val. Att byta varje år är också klokt även om serviceintervallet, enligt instruktionsboken, för många Fiat-modeller, är två år.
Att serviceintervallet är två år betyder att du inte behöver byta oljefilter mer än vartannat år. Med tanke på att kostnaden för filter och kopparpackning är minimal, jämfört med vad oljan kostar, skulle jag dock personligen byta filter i samband med varje oljebyte. Dessutom tar det ju inte många minuter extra att byta filter, och smutsig om händerna blir man ju i vilket fall.
/Lars Erik Paulsson
 
Vad har du för erfarenheter angående oljebyte? Kommentera gärna!

Kommentarer

#1
tommyedling
2013-08-14 14:39

Jag byter olja + oljefilter samtidigt ,anser att det är en självklarhet. Skulle det uppstå "något med motorn" så kan ingen säga något, eller smita undan med förklaringar , att man inte bytt filter.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.