Bild
Nästa artikel

Flockning på botten av vattentanken?

Fråga experterna

Signaturen "Ior" har fått en flockning på botten av vattentanken och har frågor gällande detta. Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej,

Jag håller på att avrusta husbilen efter en god säsong. Vid tömning av vattentanken har jag funnit en mörkbrun flockning på bottnen, som inte följde med ut. Jag har torkat ut flocken manuellt.
Hur uppkommer denna, mörkbruna något ”slemmiga” flockning? Vad består den av?
Jag tillsätter BioTabLett från Säljtema AB vid påfyllning av vatten, vilket ska stoppa bakterietillväxt i tanken.
/Ior
 
Svar: Hej, 
Vad flockningen består av krävs en analys för att ge svar på. Med största sannolikhet är det dock något, kanske både kalk och mikroorganismer, som följer med det vatten du tankar i bilen. Till exempel har jag själv egen brunn och vattnet innehåller ett ljusbrunaktigt slam som jag måste filtrera bort innan vattnet leds in i avhärdningsanläggningen.
Effekten hos det preparat du nämner känner jag inte till. Dock har tester i tyska husvagns- och husbilstidningar av liknande preparat visat att många av dem inte har den effekt som man förväntat sig.
Det är mycket viktigt att du endast använder en mjuk trasa vid rengöringen av tanken. Använder du i stället den gröna sidan på en Scotch-Brite-svamp bildas det repor inne i tanken som utgör perfekt grogrund för allehanda mikroorganismer.
/Lars Erik Paulsson
 
Har du erfarenheter med flockningar? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.