Bild
Nästa artikel
Fuktskada?

Fuktskada?

Fråga experterna

Läsaren Jenny har råkat ut för en fuktskada och har ett par frågor, Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej

I höstas köpte vi en gammal husbil (heku 535 på en Fiat dukato, 87:a tror jag).
Vi såg att väggarna har varit fuktskadade men kände ingen dålig doft av mögel. Har lämnat in husbilen för att få den översedd. Han säger nu att bodelen kan vara så dålig att den kan falla sönder vid färd. Hur troligt är det? Bilen besiktigades i höstas utan anmärkning.
Hur brukar en bodel fästas i chassit? Tittar besiktningen på detta? Har du hört om någon bil där bodelen delat sig som ett korthus?
/Jenny
 
Svar: Hej Jenny!
Det var verkligen tråkigt att höra, att ni råkat ut för en husbil med fuktskador.
Att bilen besiktigats utan anmärkning säger tyvärr ingenting om bodelens kondition eller säkerhet, (inte ens gasolinstallationen kontrolleras numera obligatoriskt), utan talar bara om att bilen är trafiksäker.
Fastsättningen av bodelen sker normalt med bultar genom golvet som fästs i bilens ram, eller i en hjälpram som är fastsatt i bilens ram. (I trafiksäkerheten ingår förvisso att ”lasten” – d.v.s. själva bodelen – är fastsatt i bilen på ett betryggande sätt, men förmodligen lägger inte provningsföretaget ner så stor möda på att hitta eventuella brister på denna punkt.)
Heku 535 består, om jag inte missminner mig, av en lätt modifierad Knaus-husvagn som skruvats fast på ett Ducato-chassi och kompletterats med en sovalkov ovanför förarhytten. Denna konstruktion har inte samma styrka som en ”äkta” husbilskonstruktion, vilket kan vara en bidragande orsak till att fuktskadorna uppstått.
Huruvida karossen riskerar att falla samman under färd, går inte att avgöra utan att ha undersökt bilen. Kanske du bör låta mer än en verkstad fälla ett utlåtande?
Lycka till!
/Lars Erik Paulsson
 
Har du varit med om något liknande? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Kommentarer

#1
Erik Elming
2013-08-16 22:35

Är det så illa som det skrivs..här...byta direkt..på en firma...förlora lite penger...men ha en husbil att köra med...köp en plåtis nästa gg...där är fukt-problemen minimala...tyvärr är ytan det med,,,men är ändå att föredra...lycka till...

#2
tommyedling
2013-08-17 12:07

Jaa, jag vill nog se och kolla först innan ,hur allvarligt det är.. Börja med en RIKTIG fuktkontroll , seriös sådan,, sen kan vi gå vidare, innan vi dömmer ut anser jag .. Du skulle ha bott granne med mig.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.