Nästa artikel
Fyrkantig varningsskylt obligatorisk i Europa?
Fråga experterna

Fyrkantig varningsskylt obligatorisk i Europa?

Publicerad 13 augusti 2009 (uppdaterad 13 augusti 2013)
Är den fyrkantiga varningsskylten för cyklar obligatorisk i Europa? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Jag har hört att det i vissa länder är obligatoriskt med den fyrkantiga varningsskylt för cyklar som man i bland ser bak på husbilar. Ska till hösten köra husbil ner till franska rivieran genom Tyskland, men kommer eventuellt även att göra avstickare till Holland, Belgien, Italien och Schweiz. Vet du om varningsskylten är obligatorisk i någon av dessa länderna?

/Lars Erik Jonsson
 
Svar: Av de länder du nämner vet jag att skylten i fråga är obligatorisk i Italien. Några av mina källor anger även att spanjorerna kräver en skylt om lasten skjuter ut bakom bilen mer än tio procent av fordonets längd. Aktuella skyltar kan bland annat köpas på större service-stationer i gränstrakterna. Dessutom finns dessa på de stora tillbehörsfirmorna i Tyskland, så som Freizeit Wittke i Berlin eller Der Freistaat i Sulzemoos strax väster om München.
När man kollar i de aktuella katalogerna verkar det som att storleken på skyltarna är densamma i både Italien och Spanien, alltså kvadratiska 50 x 50 cm. Men det diagonala mönstret med vita och röda ränder skiljer sig lite. De spanska ser lite bredare ut. De två nämnda firmorna har båda varianter, och de kostar mellan 30 och 40 euro.
Viktigt är förstås att last som du hänger bakpå inte skymmer vare sig registreringskylt, blinkers, bakljus eller bromsljus.
Jag vill rekommendera två böcker som innehåller detaljerad information om regler och annat när du kör bil i Europa. Motormännens ”Upptäck Europa med bil”, som kom med en ny upplaga nyligen. Den kan beställas via www.motormannen.se. Sen finns en bok som jag tycker är den i särklass bästa, ”Europa guide”, som årligen ges ut av det danska Vejdirektoratet. Den kan du beställa på www.fdm.dk, vilket är den danska varianten av Motormännens riksförbund.
/Anders Witt
 
Vad har du för erfarenheter med varningsskylten? Kommentera gärna!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.