Bild
Nästa artikel

Husvagn på ställplatser?

Fråga experterna

Är husvagnar välkomna på ställplatser? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej, 

Som husvagnsägare campar jag mestadels på campingplatser för barnens skull. Men det händer att vi bara behöver en plats att övernatta. Därför undrar jag om man är välkommen med husvagn på en ställplats. Har fått intrycket att ställplatser enbart är för husbilar.
/Lelle
 
Svar: Hej,
Tyvärr är det inte alltid så att husvagnsekipage känner sig välkomna på en ställplats.
Här i Sverige har begreppet ställplats slagit rot först under den allra sista tiden. Ursprunget till både ordet ställplats och själva fenomenet hittar vi i Tyskland, där det nu finns tusentals sådana. Oftast är dessa platser enbart anordnade för husbilar. De ligger gärna centralt i stora och små städer och det kan ibland vara lite trångt. 
Både skylten med en husbil och de markerade parkeringsytorna visar att det är just husbilar det handlar om. En bil med husvagn som vågar sig in på en sådan anläggning under högsäsong blir knappast populär.
Däremot visar det sig att ungefär en fjärdedel av alla ställplatser i Tyskland, som redovisas i tidningen Reisemobils Bordatlas, faktiskt välkomnar även husvagnsekipage. Ofta är det då lite mer lantliga platser.
På ställplatserna ute i Europa, liksom här i Sverige, har det utvecklats sedvänjor som du bör anpassa dig till. Om du nu hittar en plats där du känner dig någorlunda välkommen.
På en ställplats breder man inte gärna ut sig med vare sig grillar, möblemang, förtält eller stora markiser. Du ser till att ta hand om både spillvatten och annat avfall. Om ställplatsen saknar el ska du inte dra igång ditt bensinmotordrivna elverk.
En del campingplatser i Sverige och fler i Danmark har en anordning som kallas quick stop. De ligger i anslutning till en camping och dit kommer du med ditt campingfordon för övernattning. Du kommer sent och åker tidigt och betalar en reducerad avgift, men får del av campingplatsens service. Där kan även du med husvagn känna dig välkommen.
Vid de offentliga rastplatserna längs Sveriges huvudvägar är du som drar husvagn givetvis lika välkommen som övriga trafikanter.
Husbil & Husvagn publicerade i somras en lista på 100 ställplatser runt om i landet. Vi räknar med att kunna redovisa minst hundra ytterligare nästa säsong.
/Anders Witt
 
Har du några erfarenheter gällande husvagnar på ställplatser? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Kommentarer

#1
tommyedling
2013-08-14 14:33

Det är inga problem. Om de uppstår ,har man själv skapat dem .Men kör in H-vagnen och kör ut bilen å parkera den . Finns skyltning, följ anvisning.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.