Nästa artikel
Kallt på golvet när vi tittar på tv:n
Fråga experterna

Kallt på golvet när vi tittar på tv:n

Publicerad 14 oktober 2010 (uppdaterad 15 januari 2014)
Går det att göra bilen varmare medan tv:n är på? Eller bör den anonyme frågeställaren istället köpa en ny bil? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej!

Redan i våras kunde jag och min hust­ru konstatera, att sitta på de vända hyttstolarna och titta på tv inte kunde göras med behag någon längre stund. Varför då? Jo, det drar så förbaskat kallt utefter golvet. För att överhuvudget kunna sitta på dessa platser var vi tvungna och klä på oss extrakläder för att hålla värmen. Bilen är bara två år gammal och det känns som om vi redan måste hitta ett bättre alternativ.
Min fråga: Är det känt om det finns någon helintegrerad bil där denna olägenhet inte är så påtaglig?
Jag läser alla tester som görs, men hitintills har jag inte sett någon test som berör min fråga.
För information. Innan tv:n slås på stängs alla ventiler på instrumentbrädan samt ställs reglaget för ”luftcirkulation” med enbart inneluften in i detta läge.
 
Svar: Hej!
Du har inte talat om vad det är för fabrikat det är på din husbil, och inte heller vilket basfordon den är byggd på. Mitt svar får därför bli väldigt generellt, och jag utgår från att bilen är byggd på Fiat Ducato. (Fiat har ju nära 70 % marknadsandel när det gäller husbilar.
I alla husbilar är förarhytten en stor ”värmebov”. Torpedväggen (väggen mot motorrummet) är helt oisolerad, liksom golvet. Även vindrutan och sidorutorna, som ju också är oisolerade, ger upphov till en hel del kallras. (I en alkovbil eller halvintegrerade husbil tillkommer dessutom förarhyttens dörrar, som ju helt saknar isolering.) Att helt komma tillrätta med dessa problem, är inte lätt.
För att hitta en husbil som har de egenskaper som krävs (isolerad torpedvägg, isolerglas i vindruta och sidorutor, värmeutsläpp vid vindrutan) får du söka bland de riktigt dyra bilarna.
Ett billigare alternativ är att prova ett isolerande ”täcke” som täcker rutorna. Tester som våra tyska kollegor gjort, visar att sådana ger ett visst resultat. Hittar du dessutom en modell som går ner över motorhuven, är det ännu bättre.
Vi på Husbil & Husvagn testar husbilar (och husvagnar) under hela året, på olika platser och under de mest skiftande förhållanden. Om vi skulle testa de egenskaper du nämner på ett sätt som gör att resultaten kan jämföras, skulle vi behöva testa alla fordon i en klimatkammare. 
/Lars Erik Paulsson
 
Har du upplevt något liknande? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.