Bild
Nästa artikel

Klassa om en husbil?

Fråga experterna

Kan man klassa om en husbil från lätt lastbil till personbil klass 2? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej, jag läser i ert nummer 3/08 om husbilar som klassas om till personbil klass 2. Jag har tidigare försökt få svar på vad som gäller vid omregistrering av husbil från lätt lastbil till personbil klass 2. Senast nu från Vägverket där de påstår att det inte går att klassa om en husbil som är lätt lastbil till personbil.

Vad jag har förstått från olika husbilsförsäljare så är det oklart vad som gäller. Så frågan är, kan jag klassa om min husbil, i dag lätt lastbil, med en totalvikt på 3 500 kg? Bilens är av årsmodell 2004, däck 15” och Al-Ko-chassi. Mitt AB-körkort är från 1962 och mitt E-kort från 1991.
Vad händer om man blir av med körkortet, får jag då samma behörighet om jag tvingas ta ett nytt? Med förhoppning om svar från er.
/Bernt Hedklint, Vemdalen
 
Svar: Enligt information från Vägverket har det inte blivit några förändringar när det gäller möjligheten att, genom en registreringsbesiktning hos Bilprovningen, förändra en husbils status från lastbil (tung eller lätt) till personbil klass 2. Möjligheten gäller dock endast lastbilar med en karosserikod som anger att det är en ”äkta” husbil.
I samband med en sådan registreringsbesiktning är det också möjligt att, med stöd av intyg, höja totalvikten till den vikt som chassiet är konstruerat för. I ditt fall finns dock ej den möjligheten, eftersom det 2004 inte fanns något Al-Ko-chassi med 15-tumshjul som var konstruerat för en högre totalvikt än 3 500 kg. Med en registreringsbesiktning som förändrar statusen till personbil klass 2 skulle du heller inte vinna något ekonomiskt, eftersom skatten är densamma för en lastbils- och en personbilsregistrerad husbil.
När det gäller körkortsfrågan är det utfärdandedatumet på baksidan som gäller. Skulle du, av någon anledning, tvingas ta nytt körkort så kan du alltså inte längre utnyttja övergångsregeln från 1996.
/Lars Erik Paulsson
 
Vad tycker du om omklassificeringar? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.