Bild
Nästa artikel

Köra husbil på upp till 5 000 kilo med B-körkort?

Fråga experterna

Går det att köra en husbil på upp till 5 000 kilo med ett B-körkort? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Tack för en bra tidning!

Jag undrar om jag har rätt körkort till min husbil. Väldigt många av oss 40-talister har B-körkort. Får jag köra en husbil på upp till 5 000 kilo med mitt b-körkort eller räcker det inte. Jag har tagit mitt körkort före 1996. Gäller samma regler i hela Europa?
När jag har frågat runt har jag fått olika svar från bland annat hubilsförsäljare och tidningar. 
/Sten i Askersund
 
Svar: Om ditt körkort är utfärdat före den 1 juni 1996, och inte varit återkallat, får du med B-behörighet köra en personbil oavsett vikt. Efter 1 maj 2006 registreras nästan alla husbilar som personbil klass II. Denna övergångsregel finns inskriven i den så kallade "Körkortshandboken", som finns på ett stort antal språk.
Den behörighet man har i Sverige gäller även när man åker utomlands. Dock kan det kanske innebära vissa svårigheter att för en polis ute på fältet förklara denna svenska undantagsregel. Därför har Transportstyrelsen tagit fram ett informationsblad där regeln förklaras på flera språk.
Mer information hittar du på Husvagnsbranschens Riksförbunds hemsida www.husvagnsbranschen.se där du även kan ladda hem körkortshandboken på de flesta språk.
/Lars Erik Paulsson
 
Vad har du för erfarenheter gällande Husbil och B-körkort? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.