Bild
Nästa artikel

Kulhamrad plåt?

Fråga experterna

Varför är de flesta husvagnars yttre skal gjort av kulhamrad plåt? Husbil&Husvagns expert svarar.

Fråga: Hej! Varför är de flesta husvagnars yttre skal gjort av kulhamrad plåt? Det är så fult tycker jag. 

/Pia
 
Svar: Låt mig börja med en liten jämförelse: Wellpapp är styvare än vanligt omslagspapper (i varje fall på den ena ledden), och samma sak är det med korrugerad plåt.
Även husvagnsplåtens kulhamring eller stuccumönster – även sådant har förekommit – är till för att styva upp plåten så att man kan använda en tunnare plåt, och på så sätt hålla vikten nere. (Att man valt kulhamring i stället för korrugering, är för att plåten ska kunna fraktas hoprullad till fabriken.)
Men struktureringen av plåten har andra funktioner också. En husvagnsvägg byggs ju med hantverksmässiga metoder och är svår att få helt slät, men små ojämnheter ”slukas” av struktureringen. Dessutom innehåller väggen träreglar och förstärkningar som – i ogynnsamma fall – kan synas genom en slät plåt.
Den kulhamrade plåten har dessutom ett oregelbundet mönster som gör att småskador – exempelvis om man skulle köra mot en gren – inte syns lika tydligt. (Det finns tillverkare som på senare år börjat använda en våffelmönstrad plåt. Denna har samma tekniska fördelar som den kulhamrade, men tyvärr syns småskador mycket lätt eftersom en intryckning av plåten gör att våffelmönstret bryts.)
Den kulhamrade plåten har alltså många fördelar, men den har en stor nackdel också: Det är svårt att få bort vaxrester nere i ”dalarna” om man använder fel sorts vax.
Visst är slät plåt snyggare än en kulhamrad, så länge den släta plåten är oskadad, och allra snyggast är förstås en metalliclackerad plåt. Men en sådan är ännu känsligare för småskador!
/Lars Erik Paulsson
 
Vad tycker du om husvagnars yttre skal? Kommentera gärna!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.